Sivut

lauantai 9. helmikuuta 2013

Miesten raksalogiikasta

Meillä on nyt jonkin aikaa ollut raksalla esilllä aihe, että "miten yläkerran sisäkatto oikein sitten tehdään ja pitäisi käydä sitä katsomassa ja päättämässä asiasta". En ole oikein käsittänyt mistä tässä on ollut kysymys, kun lähtökohtaisesti asia on päätetty jo piirrustusvaiheessa. Yläkerran lattiavalun yhteydessä asia taas nousi esille ja sitten loppuviikolla päätettiin saada pääsunnittelijamme/vastaava työnjohtaja paikalle ja homma selväksi.

Ilmastointiputket on yläkertaan laitettu Hartmannin alihankkijan toimesta, joka vastaa kaikista putkihommista. Pääsuunittelijan johdolla timpurit ja tämän blogin toinen kirjoittaja sitten mittailivat yläkerrassa suunniteltujen väliseinien kohtia ja siis ihan ilmeistä oli heti, että putket on laitettu siten, että ne eivät olleet jäämässä suunniteltuihin kohtiin makuuhuoneissa ja toisaalta liitoskohtia oli tehty niin, että edellyttäisi myös katon alaslaskua sekä aulassa että makuuhuoneissa. 

Suunnitelmat on tehty niin, että yläkerran aulan kattokorkeus on keskellä korkeimmillaan 3 metriä, siinä tasainen alaslasku n. 3 metrin leveydeltä ja sitten sisäkatto laskee vinona harjan suuntaisesti makuhuoneissa niin, että niissäkin on tavanomaista korkeampi huonekorkeus ja sen lisäksi vinot sisäkatot. Tavoitteena on ilmeikäs, avara ja valaistuksellisesi sekä sisustuksellisesti kiinnostava ratkaisu. Aikoinaan sain jo piirustusvaiheessa erityisesti perustella sitä, miksi ihmeessä haluan niin korkean huonekorkeuden, sekä miksi haluan myös vinot sisäkatot yläkerran makuuhuoneisiin. Hartmannilla kuitenkin taivuttiin piirtämään yläkerta sen mukaan kuin esitimme, koska se teknisesti oli täysin mahdollista, eikä itse asiaa mitenkään olennaisesti edes kalliimpaa, ja katot on siis piirretty näin myös lupakuvissa.

Nyt sitten neljä miestä ihmetteli, mittaili ja suunnitteli kattojen alaslaskua, makuuhuoneiden kattojen alaslaskua ja tasaamista, sekä huonekorkeuksien madaltamista ylipäänsä. Kuuntelin sitä hetken sivusta ja ilmoitin sitten, että nämä vääriin paikkoihin asennetut putket siirretään ja katot tulevat olemaan juuri niin kuin ne on lupakuvissa piirretty. Pääsuunnittelija, timpurit ja toinen bloggaaja katsoivat minua vähän hämmentyneinä, mutta totesivat sitten, että "Joo, no niin. Tehdään niin." Tarvittiin siis yksi nainen ilmoittamaan, että mitään ihme virityksiä ei aleta tekemään, vaan tehdään juuri niin kuin on suunniteltu. Ilmastointiputkien asentaja ei meillä päätä sitä, että koko yläkerran katto, sisustukselliset  elementit,  valaistussuunnitelmat yms. muuttuisivat -ei todellakaan. Ylipäänsä en ymmärrä sitä, miksi lähtökohtainen olettama oli, että me vain mukautuisimme siihen, että putket nyt on satuttu laittamaan vääriin paikkoihin, eikä miesten raksalogiikalla tullut mieleen se, että ne siirretään niihin paikkoihin, mihin ne on tarkoitettukin.

Laitoin faceen vähän tarinaa tästä jutusta ja kommenttien perusteella on hyvin tavanomaista, että asennuksissa sattuu kaikenlaista "pikkusäätöä", eli ei mennäkään kuvien mukaan ja asukas joutuu sitten mukautumaan näihin viritelmiin, jotka pilaavat alkuperäisen idean, ja katselemaan niitä sitten aina ja miettimään vittuuntuneena, miten olisi kuulunut olla. Lupakuvista pidetään erittäin tarkkaan kiinni niin päin, että jos asiakas ei ole jotain asiaa huomannut, kuten esimerkiksi se sisäikkuna, josta kirjoittelin viime viikolla, mutta toisinpäin olikin lähtökohta se, että kuvien mukaista sisäkattoa ja ilmastointiputkien sijoittelua voisi noin vain hyvinkin joustavasti muuttaa. Ei, ei voi :D. 

Tässä väärinsijoitettuja IV-putkia ja väärintehtyjä kulmia.
Tämän jälkeen minulle sitten kerrottiin, että myös keittiön osalta oli aiemmin tullut esille tilanne, jossa jälleen ilmastointiputki oli itse asiassa jo lähtökohtaisesti suunniteltu siten, että se oli toteuttamiskelvoton. Ratkaisuksi oli tarjottu, että keittiön yläkaappeja lasketaan 20 cm alemmas! Näin tämä putki sitten mahtuisi hyvin olemaan siten kuin se oli tehty. Miesten raksalogiikkaa jälleen. Meillä on kettiö korkeata tilaa ja auki yläkertaan asti. Korkeimmillaan nousee yli kuuteen metriin. Tämä ns. koneseinä, jolla olevia kaappeja olisi siis pitänyt laskea, on yläkerran lattiarakenteen ja lasikaiteen kanssa samassa linjassa. Tähän väliin oli siis nyt ilmaantunut ilmastointiputken pää. Välitilaa on aika vähän muutenkin ja olemme nimenomaan halunneet korkeat kaapit, jotta koneseinä on visuaalisesti nimenomaan se "koneseinä". Tätä viritelmää toinen bloggaaja ei ollut edes lähtenyt minulle esittämäänkään, vaan oli todennut Hartmannille, että "mä en ainakaan ala kertomaan rouvalle, että keittiötä pitää muuttaa tuon takia, saatte itse hoitaa sen!" No, ei alkanut Hartmankaan sitä esittämään minulle :) mistä se sitten kertookaan... vaan asiaan löydettiin ihan siedettävä toinen ratkaisu, jossa ilmastointiputki tulee yhdessä yläkaapissa ja tekee siellä mutkan ja tulee sitten ulos siten, että näkyy vain sivulle välitilan päälle, eikä lainkaan esim. olohuoneeseen. Mutta, mutta, jälleen olisi ensimmäinen miesten raksalogiikka-ajatus ollut se, että lasketaanpa noita keittiönkaappeja, eihän sillä niin väliä miltä se keittiö näyttää, kunhan voidaan ilmastointiputken antaa törröttää siinä missä se nyt sattuu olemaan. Ei, ei mene niin :D


Tässä muuten se toimiston ja mh:n väliseinän sisäikkuna.
Nyt se on sellainen millaiseksi sen alunperinkin suunnittelin.EDIT 8.5.2014:

Sain tietooni, että tämä kirjoituksen perusteella ihmisille on jäänyt käsitys siitä, että LVI-urakan tehty LVI-asennus Erkki Rentola Oy olisi vastuussa IV-putkien väärästä asennuksesta. Olemme myöhemmässä kirjoituksessa todenneet, että IV-putkien osalta syynä oli virheellinen suunnittelu. LVI-töiden osalta meillä meillä ei ole moitittavaa vaan voimme vilpittömästi suositella Erkki Rentolaa.

Rentola on omalta osaltaa pelastanut Hartman kodin virheellisten LVI-suunnitelmien osalta mm. oma-aloitteisesti lisäämällä kondenssiveden poistoputken yläkerran jäähdytinkonvektorilta.

Muistakaa lukijat, että blogi on jatkuva tarina ja monista asioista voi olla myöhemmissä kirjoituksissa myöhempien tapahtumien johdosta olennaistakin lisätietoa.

2 kommenttia:

  1. Oliko täällä jossain se tykkää -nappi.. :D

    VastaaPoista
  2. Noita ilmanvaihtoputkia ja viemäriputkia on taloissa nykyään niin paljon, että kannattaa olla tosiaan hereillä kun niitä vedetään. Lupakuvissa ei aina edes tajua onko joku alasveto hyvä vai ei, mutta paikan päällä sen sitten oivaltaa. Ja kaikilla asentajilla ei tunnu olevan mitään väliä vaikka putki olisi keskellä olohuonetta :). Eihän he joudu sen kanssa elämään. Ja sellaisen me huomasimme, että yhdessä makuuhuoneessamme on ns. kotelo nurkassa ja on ihan siististi tehty, mutta tuo kotelo johtaa ääntä makuuhuoneeseen paljon herkemmin kuin muuten äänet kuuluisi. Eli kannattaa eristää nuo kotelot myös kunnolla. Joten pitäkää päänne!

    VastaaPoista