Sivut

perjantai 15. helmikuuta 2013

Lämmityskuvioista

Tähän asti raksalla on puhaltanut 10kw sähköpuhallin pitäen tupaa lämpimänä. Eilen kuitenkin kytkettiin kaukolämpö kiinni ja saatiin kosteita tiloja lukuunottamatta piirit täyteen ja lämpiämään.

Meille asennettiin Oumanin vaihdin, jossa on 3 piiriä, yksi käyttövedellä ja kaksi lattialämmitykselle. Kosteiden tilojen piiriin liitetään myös terassin lämmitin, joten ko. piiri tullaan täyttämään glukoolilla. Valitettavasti tukusta ei ollut glukoolia saatavilla, joten sen piirin täyttäminen jäi tähän päivään. Mutta pääasia on, että saatiin lämmöt päälle ja päästään nopeuttamaan lattian kuivumista sekä pienentämään sähkölaskua! Meidän LVI-urakoitsijana on toiminut LVI-asennus E. Rentola Oy.  Meillä on hieman epätavallisia ratkaisuja terassin lämmityksen ja talon jäähdyttämisen suhteen. Rentola on tarttunut hyvin haasteisiin ja huomauttanut suunnitelmissa olevista puutteista sekä myös omatoimisesti tehnyt järkeviä käytönnönratkaisuja. Yläkerran ongelmia aiheuttaneet ilmastointiputket paljastuivat piirrosvirheiksi.

Nykyisessä kodissamme meillä on melko iso lasitettu terassi, jossa katto on toteutettu valokatteella. Se ei ole tiivis, aurinkoisena päivänä lämpötila nousee erittäin korkeaksi, ja toisaalta auringon laskettua se myös jäähtyy melko nopeasti. Meillä on kyllä seinällä sähköinen säteilijä, mutta se ei varsinaisesti auta lämmön karatessa. Terassille on mahtunut hyvä löhösohva, 6 hengen ruokapöytä ja grilli. Lähtökohtana uuden talon kanssa oli, että terassille on saatavissa vähintään samat toiminnot! Terassin syvyydeksi tulee 2,5 metriä ja pituudeksi lasitetulta osalta 8 metriä. 

Terassin lattia on lasitettavaksi tarkoitetun alueen osalta valettu ja sinne on laitettu tarvittavat styroksit. Aluksi suunnitelmissa oli laittaa sähköinen lattialämmitys valuun. Pääsuunnittelijamme kuitenkin visioi ajatuksen siitä, että hyödyntäisimme kaukolämpöä terassin lämmittämisessä. Lattialämmityksen sijaan tehokkaampaa olisi lämmittää terassilla olevaa ilmaa puhaltimella joka saa lämmitystehonsa lämmönvaihtimen kierrosta. Lattialämmityksen ongelmana olisi se, että se pitäisi olla koko ajan päällä, sillä jäähtyneen betonin lämmittäminen olisi aikaa vievää, eikä se soveltuisi meidän käyttötarkoitukseen. Alun investointikustannukset ovat hieman suuremmat, mutta toisaalta käyttökustannusten pitäisi jäädä kohtuullisiksi. Sen verran löytyy perittyä laihialaisuutta, että kovin kalliilla ei viitsisi terassia lämmittää.

Terassin lasitus pitäisi vielä tilata, pöydällä on kaksi tarjousta, jotka ovat parin sadan euron sisällä toisistaan, asennettuna. Molemmat ratkaisu mahdollistavat tiiviin lasituksen, joten puhaltimen lämmittämä ilma ei pääse suoraan karkaamaan ulos. Terassin yläpuolella on parveke, jonka pohja ajateltiin vielä keväällä/kesällä eristää, jolloin lämmönhukka pienenee entisestään. Eristys tullee tehdyksi SPU-levyillä, ellei parempia ideoita nouse ennen sitä.


vaihdin


terassin lämmittimelle tuodut putket

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti