Sivut

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Hartman kodin sisustuspaketin sisustusvärisuunnittelu


Projekti on nyt siinä pisteessä, että voimme aloitella sisustusvärisuunnittelu-vaihetta. Tämä on siis se kokonaisuus, joka kuuluu osana Hartman kodin toimituspakettiin laajoissa tilauskokonaisuuksissa ja meillä tämä on osa ns. levyvalmis -toimitusta. Levyvalmiin lisäksi otimme siis sisustuspaketin, eli kaikki pintamateriaalit (sisältäen saumausaineet, laastit jne.) tulee Hartmannilta, mutta he eivät hoida niiden asennusta tai laittamista.

Lähtökohtanahan on, että Hartman koti laskee toimituspaketin hinnan tietyillä tuotteilla, jotka eivät ole kalleimmasta päästä, mutta eivät ilmeisesti ihan halvimmastakaan. Tarjousvaiheessa vaihdatimme jo olohuoneeseen, keittiöön ja eteiseen plus-luokan laatoituksen, sillä sen saattoi melkein arvata, ettei peruspakettiin kuuluvat vaihtoehdot meitä tyydyttäisi ja jopa myyjä oli sitä mieltä.

Suunittelun osalta ollaan työstetty keittiön- ja muut kiintokalusteet jo lähes valmiiksi. Niiden osalta vähän tahmeasti alkaneen projektin lopputulos on se, että kalustevalmistaja haluaa ottaa kuvia käyttääkseen niitä esitteissä. Keittiö ja myös WC:den kiintokalusteet ovat täysin meidän suunnittelemia ja kalustetoimittajan rooli jäi lähinnä siirtää meidän valinnat suunnitelmaan. Mitään varsinaista erityistä suunnitteluinnovaatiota ei ollut käytössä. Kiintokalusteet ja keittiö on tarkoitus lyödä kiinni lähiaikoina, joten niistä juttua myöhemmin. Kalustetoimittajanahan on Mikant.

Sisustuvalmiin Hartman kodin sisustuspakettiin liittyen olimme yhteydessä siihen toiseen niistä kahdesta sisustusvärisuunnittelijasta, jota meille talomyyjän puolelta suunniteltiin ja sovimme tapaamistajan, mutta sitten tuli peruutus ja meidät siirrettiin toiselle sille suunnittelijalle.

Meillä on aika selvä kuva siitä, minkälainen talosta tulee sisältä värien ja materiaalien osalta. Myyntitilanteessa meille kerrottiin, että voimme valita sisustusmateriaalit koko Hartman raudan valikoimasta ja jos hinta on sama kuin heidän laskennallisessa "peruspaketissaan" ei tule lisäkustannuksia, mutta jos vaihdamme tilalle kalliimman tuotteen tulee lisäkustannuksia. Sinänsä kuulostaa helpolta ja houkuttelevalta, varsinkin kun Hartmannin valikoima sinänsä on ihan laaja ja mahdollisuus saada valittua sisustuspinnat hyvillä alennuksilta houkutti. Kävimme vielä hieman katselemassa liikkeessä ennen sopimuksen allekirjoittamista ja totesimme, että varmasti löydämme sieltä haluamme. Myyntipuheiden perusteella jäimme myös siihen käsitykseen, että sisustusvärisuunittelijan tehtävänä nimenomaan olisi etsiä mallistosta meille ne tuotteet, jotka sopisivat vaihdettavien tuotteiden tilalle.

Näillä odotuksillla siis lähdimme sisustusvärisuunnitelman tekoon. Ennakkotietoja meille annettiin vielä se, että suunnittelijalla olisi käytössään meidän keittiö- ja kiintokalustesuunnitelmat sekä näytepalat ovista, jotta esim. kaakeleiden valitseminen olisi helppoa.

Tapaaminen alkoi mielestämme odotuksiin nähden hieman oudosti, sillä heti alkuun suunnittelijamme alkoi tiedustella, että tuleeko meille harmaan sävyjä ja mustaa, vai käytetäänkö värejäkin ja olemmeko miettineet mihin suuntaan mahdollinen valkoinen tulisi taittumaan. Täytyy sanoa, että jos on tutustunut meidän keittiö- ja kiintokalustevalintoihin, tulisi ammattilaisen aika hyvin tietää missä mennään.

Alkuun ei kartoitettu tarkemmin ajatuksiamme muuten, vaikka suunnittelija oli kuitenkin tulostanut meidän kiintokalusteluonnokset, vaan suunnittelija alkoi esitellä vain toimituspakettiin kuuluvia vaihtoehtoja. Kerroimme kyllä selkeästi, että vaihtoehdot eivät meitä juuri kiinnostaneet ja olisimme kiinnostuneita muusta valikoimasta, mutta aina vaan toistui mantran lailla "peruspakettiin" kuuluu, tämä on "peruspaketin laatta/laminaatti/ jne."  Kun kuuntelimme selitystä tuli kuva, että meidän tulisi tehdä valinta näiden peruspakettiin sisältyvien vaihtoehtojen väliltä.

Olohuoneen ja keittiön osalta olimme jo aiemmin päättäneet, että haluamme isot valkoiset laatat mahdollisimman pienillä saumoilla. Kun tästä sanoimme, suunnittelija kävi lopulta hakemassa nähtäväksemme Pukkilan 50*50 kiiltävän valkoisen laatan. Periaatteessa ok, mutta me kyllä haluaisimme hieman isompaa. Soittelin jo rakentajan parhaalle ystävälle V.Laitille, heiltä löytyisi ilmeisesti jopa 120*120 laattoja! Näiltä osin jään odottamaan hintoja, mutta kuulostavat kyllä hyvältä. Hinnan osalta myöskään Hartman ei osannut sanoa mitään, koska tämä laatta ei kuulunut edes ns. Plus-pakettiin, joten sen osalta on tasatilanne. Täytyy sanoa, että on ihme ettei Plus-pakettiinkaan kuulu kunnollista valkoista lattialaattaa.

Poikien huoneisiin olemme aikaisemmin suunnitelleet laminaattia, jossa olisi farkkukangas-kuviota. Puhuimme tästä suunnittelijalle, mutta hän ei tunnistanut sellaista laminaattia olemassa olevaksikaan. Palaverin jälkeen kävimme vielä pyörähtämässä rautakaupan puolella, jossa löysimme kuin löysimmekin samantien tuollaisen farkku-laminaatin, neliöhinta suurin piirtein sama kuin mikä kuuluisi pakettiimme. Mutta, tosiaan suunnittelijallamme ei ollut hajuakaan tuosta laminaatista tai halua selvittää sen olemassa oloa tai mahdollisuutta ottaa "peruspakettiin" kuuluvan laminaatin tilalle.

Ajattelisi, että tällainen palvelu pitäisi toteuttaa siten, että käydään läpi asiakkaan toiveet ja sen jälkeen olisimme kierrelleet rautakaupan puolella katselemassa vaihtoehtoja miettinnyt niiden sopivuutta toisiinsa. Sen jälkeen katsottaisiin mikä kustannusvaikutus mahdollisesti olisi vaihdetuilla tuotteilla. Nyt meille pääsääntöisesti esiteltiin vain peruspakettiin kuuluvia tuotteita. Tosin melkoisen inttämisen jälkeen suunnittelija kaivoi jostain peräkomerosta esille metallilaatan, jota sitten aloimme siinä suunnittelemaan yläkerran kylppärin tehosteeksi. Jälkikäteen miettien sinänsä ihan turhaa ajanhukkaa, koska meille ei todellakaan kerrottu mitään hinnasta ja voi olla että löytyy jotain kivempaakin. Mutta, se idea kuten kaikki muutkin, täytyy tosiaan itse keksiä ja etsiä.

Lisäksi emme oikein tiedä kuinka suhtautua siihen, että tämä "prosessi" menee niin, että meille tehdään suunnittelijan toimesta kahdet luonnokset joiden jälkeen homman pitäisi olla siinä. Mielestäni se, että maksamme tästä kokonaisuudesta melkoisen summan, tarkoittaa sitä, että luonnoksia tehdään niin paljon kuin tarvitaan siihen, että talosta tulee sellainen kuin haluamme! Se kuinka monet paperit suunnittelija tekee, on kiinni ihan hänen omasta ammattitaidostaan. Tällainen samanlainen suhtatutuminen aiheutti keväällä sen, että hylkäsimme Kannus -talon talotoimittajana.

Aiemmin ollaan kehuttu Hartman kodin konseptia siitä, että kaupanteko on helppoa kun myyjältä saa muutosten hintavaikutukset välittömästi. Suunnittelupalaverissa olisimme halunneet samalla tavalla  tietää eri tuotteiden hinnat, jolloin pystyisimme myös itse hieman peilaamaan sitä, mihin voimme halutessamme panostaa ja missä voimme tarvittaessa säästää.

Useista pyynnöistä huolimatta hintavakutusta emme saaneet tietää, vaan suunnittelija kertoi että tekee muutoksista lopuksi yhteenvedon, laskee muutokset ja ilmoittaa meille könttäsumman vaikutuksista. No, tuolla heidän prosessilla hintavaikutus tulee liian myöhään, eikä tämä todellakaan tyydytä, sillä haluamme tietää eri muutosten hintavaikutukset, ne ovat kuitenkin olennainen osa tätä projektia ja toisaalta säästäisivät turhaa työtä. Katsotaan nyt miten jatketaan, mutta omat luonnokset ja suunnitelmat täytyy tehdä, se on selvä, jos sitten edes saisi suunnittelijalta niiden kustannukset ja sen jälkeen tehdään mahdolliset vaihdokset ja sitten on niiden toisten lopullisten suunnitelmakuvien aika, jos on. 

7 kommenttia:

  1. Täällä toiset Hartman Koti -rakentajat samalta suunnalta. Olette varmaan käyneet samalla sisustusvärisuunnittelijalla kun mekin, sen verran tutun kuuloista asiakkaiden käsittelyä.

    Myös me halusimme vaihtaa aika monta peruspakettiin kuuluvaa tuotetta, mm. tapetteja, laattoja, laminaatin. Olisin myös olettanut, että suunnittelija olisi tullut kanssamme rautakaupan puolelle, ja esitellyt sieltä toivomustemme mukaisia tuotteita. Mutta ei, pakettiin kuuluvista tuotteista vaan puhutaan, ja muutoksiin suhtautuminen on todella nihkeää. Kaikki muutettavat tuotteet on todellakin pitänyt itse etsiä!

    Kyseinen suunnittelija taitaa yrittää tarjota ensin kaikille samaa harmaata perusvalikoimaa, ja menee aivan sekaisin, jos joku tahtookin väriä kotiinsa. Meidän kaupantekovaiheessa pakettiin kuului myös esim. värillisiä laattoja, mutta sisustusvaiheeseen päästyämme valikoima olikin typistynyt beigeen ja harmaaseen.

    Hintavaikutuksista me tapellaan edelleen, meitä kun ei oikein tyydytä loppulaskelman "näin paljon tulee lisähintaa muutoksista", vaan haluaisimme eriteltynä, mitä mikäkin maksaa. Voisimme siten vielä vertailla, kannattaako kaikkea hankkia Hartmannin kautta. Ilmeisesti paketista poistettavien tuotteiden hyvityshinnat ovat niin surkeita, etteivät he halua niitä kertoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä ihme, että ne talot on sisältä toistensa kopiota, kun vaihtoehtoina on tosiaan vaan tuo "harmaa peruspaketti" ja sitten sama ruskeana. Porukka ei varmaan jaksa kinata ja toisaalta kaikilla ei tietysti ole tarvettakaan. Emme mekään mitään varsinaista suunnittelua odottaneet, se tuli selväksi jo tilausvaiheessa, että siihen ei osaamista peruspakettisuunnittelijoilla ole ja meillä on itsellä aika selvä näkemys toteutuksesta, mutta jäimme tosiaan vahvasti siihen käsitykseen, että meidän suunnitelmien pohjalta etsii tuotteet ja laskee menekit ja hinnat.

      Suunnittelijalla ei muuten ole käytettävissään mallipaloja kiintokalusteista, kysyimme tätä ja asia tehtiin meille todella selväksi. Ihmettelen vaan, että miten "ammattilaiset" ajattelevat tämän sävyjen valinnan, jos sävyjä ei suunnitteluvaiheessa edes soviteta yhteen ja miten asiakkaan oletetaan ottavan kantaa sävyihin. Meille tulee kyllä harmaata, mustaa ja valkoista, mutta niidenkin sävyjä, tyylejä ja toteutusmahdollisuuksia on lukemattomia ja kun päätän kokonaisuudesta haluan verrata niitä kiintokalusteisiin.

      Kävimme muuten katsomassa yhtä Hartman kotia, jossa oli hyvännäköistä valkoista laattaa, tuossa tilanteessa talomyyjä kertoi, että mm. tuo laatta kuului "peruspakettiin" ja oli juuri siihen lisätty yhtenä vaihtoehtona. No, ei tämä meidän suunnittelja tiennyt tästäkään yhtään mitään. Olen aika varma, että meillä tulee samanlaisia haasteita tuon hintavaikutuksen suhteen ja toivon, ettemme päädy
      keskusteluun siitä, kuinka tarkasti laskutuksen perusteet tulee yksilöidä...

      Poista
  2. Täällä kanssa hieman pettynyt hartmanin touhuun.. ihan täysin voin yhtyä edellisiin kirjoituksiin. Suunnittelia ei kysynyt edes huoneiden sävy"toiveita" minulta vaan sanoi etsivänsä sellaiset ja ilmoittaa!!! Tuntuu että koti tehdään heille, ei asukkaille. Ja nuissa hintajutuissa mä pidän puoleni!

    VastaaPoista
  3. Myyjäpuoli on todennäköisesti laskenut, että peruspakettia kannattaa tyrkyttää niin paljon kuin mahdollista ja tehdä kaikkien muutosten saaminen asiakkaalle mahdollisimman hankalaksi.
    Näin myyjän työmäärä saadaan minimoitua ja ilmeisesti peruspaketista saadaan parhain kate.

    VastaaPoista
  4. Eksyin blogiisi googlatessani kokemuksia Hartman kodista. Me alamme rakentaa samalle seudulle ja saimme juuri Hartmanilta tarjouksen, johon kuuluu samainen sisustuspaketti. Alkoi kyllä mietityttää nämä huonot kokemukset sisustusvärisuunnittelijasta...aika jäätävää palvelua, olisin ihan raivona tuollaisesta! Mahtaakohan sama henkilö olla vielä palvelemassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas hauska lukea itsekin pitkästä aikaa tästä vaiheesta rakennusprojektia :) tässä vaiheessa kun aikaa on kulunut, voi jo sanoa, että hauskaa :) Mutta, nyt varmaan itse selvittäisin tarkasti etukäteen, että löytyykö peruspaketista varmasti se mitä haluaisin, jos riittää, se on hyvä vaihtoehtoa ja monella lailla helppo. Tavara tulee raksalle ja jos loppuu sitä tulee lisää. Varsinkin maalin ja mm. erilaisten tasoitteiden kanssa tämä oli hyvä ja kätevä palvelu. Siitä kiitos Hartmannille. Meillä on paljon erilailla maalattuja seiniä, lopulta ns. tehostetapettiseinätkin jäi paketista pois. Ostin netistä lasten makuuhuoneisiin tehosteet. Meillä on aika valkoinen ja vaalea sisustus, mutta lasten huoneet ovat värikkäitä. Toisaalta, jos tosiaan haluaa muutoksia pakettiin, niin ainakin me koimme ne haastavina, vaihtoehdoista ei oikein saanut tietoa, eikä ainakaan niiden hintavaikutuksista. Loppujen lopuksi meille tuli aika vähän laattaa, "paketin" kautta ja vaihdettiin siinäkin aika lailla plussatuotteisin. Peruspaketin valkoista laattaa on vessojen seinissä osittain, niissä on sitten lisänä yhdessä kiveä, yhdessä laminaattia ja yhdessä tapettia ja muuta laattaa. Valkoinen peruslaatta on hyvä ja toimiva. Yhden vessan lattia on myös peruspaketin antrasiitti-laatta 10*10, se on myös hyvä. Kylpyhuoneen ja saunan laatat, sekä olohuone/keittiö/eteinen ja kaikki välitilat jätettiin lopulta pois, kuten myös kaikki laminaatit. Maalit tulivat sen sijaan kaikki Hartmannin kautta ja ne olivat sitä mitä halusin. Siihen, että kannattaako tällä tavalla lähteä yhdistelemään "pakettia" omiin ratkaisuihin tai säästääkö siinä, en osaa vastata. Erilaisten hyvitysten laskeminen ja tarkastaminen vaati puolin ja toisin kyllä aikaa ja panostamista. Tämänhetkisestä tilanteesta meillä ei ole palvelun tai sisällön osalta mitään tietoa. Edullista tarjouslaattaa ja muuta sisustusmateriaalia tuntuu olevan jatkuvasti tarjolla, joten pelkästään hinnan perusteella ei ehkä kannata valita. Samoja sisustusratkaisuja näkee myös sitten aika runsaasti. Meillä on toisessa eteisessä ns.arkieteisessä harmaa "plussapaketti"laatta lattiassa ja monesti vieraiden kanssa naureskellaan, kun porukka sen tunnistaa ja kenellä minkäkin väriversio siitä :D Mutta, se on laattana täydellinen siihen tilaan -lika ei erotu ja väri sopii muihin sisustusratkaisuihin. Ollaan vieläkin todella tyytyväisiä niihin pintamateriaaleihin ja erilaisiin ratkaisuihin mitä tehtiin -myös siis niihin, jotka tuli Hartmannin kautta -ja vaikka tuntui epätoivoiselta välillä, niin onneksi jaksettiin panostaa. Raksa-projektissa sisustusratkaisuja saattaa joutua tekemään kiireessä ja väsyneenä, mutta silti yrittäkää pitää kiinni siitä mistä olette projektiin lähtiessä haaveilleet. Se palkitsee! Niitä pintoja kun sitten katselee joka ikinen päivä jatkossa.

      Poista
  5. Kiitos perusteellisesta vastauksestasi! Aiomme kyllä tosiaan tarkasti selvittää, mitkä materiaalit kuuluvat peruspakettiin ja mitkä ovat plussatuotteitta. On vähän kinkkistä, jos jonkin tuotteen pois jättämisen hintavaikutus on vaikea saada selville tai jos muutoksiin suhtaudutaan nihkeästi. Itse olen hyvin tarkka ja minulla on selkeä visio siitä, mitä haluan :D meille on tulossa paljon laattaa lattiaan ja haluan kyllä tietää mikä hintavaikutus on, jos sen jättääkin pois (tarjoukseen meille on laskettu plussatuote). Olen nimittäin jo löytänyt yhden täydellisen vaihtoehdon! Voiko muuten tuosta sisustuspaketista jättää sitten sisustussuunnitteluvaiheessa jotain pois vai miten aikaisessa vaiheessa muutokset pitää tietää? Mitäs mieltä olet sitten kiintokalusteista, jotka kuuluvat samaan pakettiin? :) oliko siinä paljon valinnanvaraa ja ammattiatitoista suunnitteluporukkaa? Pelkään, että muutoksista tulee aika kalliita (haluan esim korvata keittiössä kaappeja laatikostoilla). Onhan se tosi kätevää, että kaiken saa samasta paikasta mutta tulee tosiaankin olla tarkkana siinä mitä pakettiin kuuluu ja mistä tulee lisähintaa! Olin kyllä positiivisesti yllättynyt Hartmanin sisustuspaketin värimaailmasta ja valinnoista, näyttivät todella hyviltä ja olivat tätä päivää. Vielä pitää selvittää mitkä niistä olivat plussatuotteita (varmaan suurin osa) :) totta tosiaan muuten on se, että kyllähän nuo materiaalit ovat tunnistettavia ainakin toisille Hartman-rakentajille!

    VastaaPoista