Sivut

sunnuntai 9. elokuuta 2015

Uima-altaan käyttökokemuksia vuoden ajalta

Reilu vuosi sitten, viime kesän helleaallon kynnyksellä saimme uima-altaan valmiiksi. Olen kirjoittanut muutaman kirjoituksen altaasta ja kevään ja kesän aikana nuo kirjoitukset ovat olleet luetuimpien joukossa. Samoin googlen kautta tulleissa osumissa uima-allas on toistunut säännöllisesti hakusanoissa.

Altaan täyttö käynnissä kesällä 2014


Tälle kesää saatiin terassilaajennusten yhteydessä tehtyä myös allasta kiertävä terassi. Kokonaisuudesta puuttuu vielä fiksu tapa koteloida pumppu ja suodatinjärjestelmä sekä suojata ne säältä.


Terassin tekemisessä tarvittavaa välineistöä

kokonaisuus siistiytyi huomattavasti


Näille pitäisi vielä löytää fiksu tapa hävittää näkyvistäAllas on ollut meillä ympärisvuotisessa käytössä, talvella tuli avannossa käytyä 3-5 kertaa viikossa. Puhdistusjärjestelmän pumpun poistin syksyllä siinä vaiheessa, kun yöpakkaset alkoivat lähennellä
-5 C ja päivisinkään ei lämpö noussut enää juuri yli viiden asteen. Hiekkasuodattimesta sai vedet kätevästi valutettua pois pohjassa olevan venttiilin kautta ja se jäi talvehtimaan pressun alle ulos. Sisällä on kuitenkin 120kg hiekkaa, joten siirtämisessä olisi omat haasteensa. Pumpun voisi kuulemma jättää myös ulos talveksi, mutta itse koin paremmaksi siirtää sen autotalliin talvehtimaan.

Veden jäähtyessä n. viisi asteiseksi ei puhdistusjärjestelmälle ollut enää niin suurta tarvetta, sillä kylmä vesi ei ole kovin otollinen esim. levän kehittymiselle ja kasvulle. 

Avannon auki pitämiseksi hankin puutarha-altaissa käytettävän pumpun, jonka tiputin hieman pinnan alapuolelle vettä kierrättämään. Pumppu kävi koko ajan ja auttoi leudon talven myötä melko hyvin pitämään portaiden kohda sulana. Pariin otteeseen laajensin avantoa kirveellä. Ensi talveksi on kuitenkin tarkoitus hankkia toinenkin pumppu, jolloin ristiaallokolla aukon pitäisi pysyä auki kovemmassakin pakkasessa. 

Talven aikana jää oli tyvenessä päässä paksuimmillaan n. 40cm. Koska altaan pohja on n. 2 metrin syvyydessä maahan kaivettuna, auttanee myös maan lämpö pitämään veden sen verran lämpimänä, ettei se päässyt jäätymään pohjaan saakka.kovimmilla pakkasilla yksi pumppu ei riittänyt

Bloggaaja jouluavannossa 2014


Kokonaisuutena altaan hoitaminen on melko helppoa. Kaupoista on saatavilla suodatinjärjestelmään laitettavia tabletteja, jotka sisältävät klooria, levänestoainetta ja kirkastetta. Näitä säännöllisesti käyttämällä on ainakin meillä onnistuttu pitämään allas melko hyvin puhtaana. Välillä on toki ollut tarvetta käyttää hieman enemmän esim. leväntorjuntaan tarkoitettuja aineita, mutta niiden käyttö on melko vaivatonta ja suoraviivaista.

Asennuksen jälkeen olennaisin käyttökustannus on oikeastaan puhdistusjärjestelmän pumppu. Elenian palvelua tarkkailemalla voi todeta, että pumpun käydessä, vuorokautinen sähkönkulutus lähes tuplaantuu. Tosin naapuri laittoi asian hyvin perspektiivin, sillä esim. meidän talossa lähtötaso on melko alhainen, joten todellinen kustannus on vähemmän dramaattinen, kuin palvelussa nähty käyrän ja palkkien kasvu.

Viime kesänä lämpimät kelit ja veden lämpeneminen ja sitä kautta haihtuminen edellyttivät, että allasta piti täyttää viikoittain. Tänä kesänä sellaista ongelmaa ei ole ollut. Sateet ovat sopivasti täydentäneet allasta. Vettä ei ole siis vaihdettu, vaan sitä puhdistetaan jatkuvasti. 

Kesän aikana yksi putkiliitos petti liimauksesta ja jouduin etsimään uusia osia. Koska allastoimittajien putkien koot eivät ole varsinaisesti standardeja missään muussa käytössä, huomasin, että LVI-liikkeistä ei tarvittavia osia löytynyt. Lisäksi Ala-Peite oli sulkenut ovensa kesäloman ajaksi.

Onneksi apuun löytyi kylpyhuonemarket, josta olemme aiemmin ostaneet esim. paljun. Heillä sattui olemaan juuri tarvittavat tuotteet hyllyssä oikealla hetkellä! Ja kun verkkokaupan kivijalkakauppa sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä kotoa, niin sieltä tullee haettua tarvittavat varaosat ja allaskemikaalit jatkossa.

Kokonaisuutena olemme olleet erittäin tyytyväisiä altaaseen. Kustannustehokas toteuttaa, helppo ylläpitää, monikäyttöinen ja rentouttava.


Allas tältä aamulta

2 kommenttia:

  1. Miten mielestänne lapset ja allas käyvät yhteen? Itse en uskaltaisi allasta rakentaa pihallemme koska meillä on pojat 1v ja 3v ja ystäväpiirissä paljon perheellisiä samanikäisine lapsineen.. Se olisi jatkuvaa vahtaamista ja stressaamista tai sitten pitäisi rakentaa altaalle jykevähkö kansi.

    VastaaPoista
  2. Moi.Kysyisin tosta pumpusta.Paljon kuluttaa sulla sähköä ja oliko minkä hintanen..ja minkälainen pumppu kyseessä.
    Kiitos

    VastaaPoista