Sivut

tiistai 2. kesäkuuta 2015

Hengenvaaralliset sähkötyöt by Jamppeeri Vol2 -mitä kuuluu nyt

Vuosi sitten kesäkuussa tulimme sen todellisuuden eteen, että keskeneräiset sähkötyöt olivat paitsi häiritseviä myös hengenvaarallisia. Laitetaanpas vähän päivitystä tähän sähköjuttuun ja todetaan heti alkuun, että saimme asialliset, säädöstenmukaiset, turvalliset sähkötyöt viime kesänä oikean ammattilaisen toimesta. Tarkastukset ja pöytäkirjat on tehty, samoin piirrustukset, mutta eipä mennä asioiden edelle :) Edelleen kaikki mitä tässä kerromme perustuu julkisiin tietoihin tai on täysin meitä itseämme koskevia asioita, jolloin meillä on oikeus niistä myös näin blogissa kertoa. Huomautetaan tämä nyt erikseen, kun viimeksi Nordberg alkoi käydä aiheesta keskustelua sähköpostilla blogin julkaisemisen jälkeen.

Homma eteni kesällä niin, että otimme/ saimme Sähköasennus Kohtamäen tekemään sähkötyöt nopealla aikavälillä loppuun ja saattamaan ne turvallisiksi, mukana oli tiiviisti myös tarkastaja, joka teki havainnot silloin 13.kesäkuuta 2014, joka muuten sattui olemaan perjantai. Meille tuo näin jälkikäteen olikin onnenpäivä, koska ongelmat tulivat ilmi ilman henkilövahinkoja, jollekin muulle ehkä juurikin 13.perjantai...

Jamppeeri/Jari Nordberg sitoutui maksamaan korjaukset, mahtoi olla karua tekstiä kuunnella kun oikeat ammatilaiset antoivat palautetta hänen ja hänen vastuulleen kuuluvien henkilöiden toiminnasta.

Asioiden perusteellisen tutkimisen jälkeen todellinen tilannehan oli vielä karumpi, mitä viimeksi tiesimme, koko korjaustyö alkoi sillä että tekninen tila piti uusia kokonaan. Siellä kaikki johdot olivat sekaisin ja merkkaamatta. Kaksi miestä teki useita päiviä hommia ja selvitti mihin mikäkin johto meni ja piirsi ja merkkasi. Terassin lisäksi autotalli ja varasto menivät käyttökieltoon, koska sieltä löytyi myös hengenvaarallisia avoimia pistorasioita johin tuli virta. Tästä siis lähdettiin. Sitten tosiaan kaikki puutteet  korjattiin ja tehtiin uudestaan, kaikki mitattiin, tehtiin pöytäkirjat ja muut asiaan kuuluvat toimenpiteet. Kaikkein pahin oli se, että meiltä puuttui kokonaan maadoitukset. Tarkastaja ja Kohtamäki totesivat, että onneksi asuntoalue on uusi naapurit ovat varmasti tehneet omat maadoitukset asianmukaisesti, että suojaa myös meitä. No, jännitti aika lailla kun alkukesä oli suhteellisen huonoa keliä. Oltiin siis oltu onnekkaita myös sen suhteen, ettei salama ollut osunut lähelle. Tontille tuli siis myös kaivinkone ja maadoitukset tehtiin, aika pikavauhdilla, koska asfaltti oli tulossa seuraavalla viikolla. Mutta, viime kesän yksi hienoimmista hetkistä oli se, kun istuin lopulta terassilla ukonilmalla ja tiesin, että maadoitukset on kunnossa ja olemme siltä osin turvassa myös. Talo on siis kalliolla vielä kaiken lisäksi.

Jos joku tarvitsee hyvää sähkötöiden tarkastajaa, voimme antaa nimen yksityisviestillä. Vaikka, kun hänen kanssa on juteltu, niin kertoi, että moni on arvannut ja tunnistanut jo pelkästä "kellosta", joka näkyi viime blogissa. Kiitokset kaikesta jälleen! Kiitos myös Markku Kohtamäelle, joka otti tämän sotkun selvittääkseen.

Tarkastaja teki siis Tukesille ilmoituksen Nordbergistä ja hänen silloisesta firmastaan Jamppeeri Oy:stä. Sanotaan, että silloisesta, koska Jamppeeria haettiin konkurssiin, konkurssi raukesi varojen puutteeseen ja Jari Nordbergin toiminta jatkuu toisen firman kautta, Nord-El Ky. Tukes soitti myös minulle ja kertoi toimenpiteistään mihin suunnitteli ryhtyvänsä, en ole seurannut mitä on tapahtunut sen jälkeen. Tukes kehoitti myös tekemään rikosilmoituksen / tutkintapyynnön, se on vielä tekemättä, jotenkin tämä raksa-aika mennyt kuin sumussa, mutta onhan tässä vielä aikaa... Vähän olemme ihmetelleet mm. jamppeerilaisten toimesta allekirjoitettua mittauspöytäkirjaa, jossa vakuutellaan yhtä ja toista, mikä myöhemmin osoittautui sumutukseksi. Sinänsähän tämänkaltaisista tekemisistä vastaa juurikin se allekirjoittanut henkilö, ei varattomaksi ajautunut yhtiö.

Tässä tarkastuspöytäkirjassa esiin nousseet havainnot, niin jokainen voi päätellä itse, oliko kyseessä pieni ja harmiton puute yhdistettynä hankaliin asiakkaisiin,


Tarkastuksen tulokset;

Tarkastuksen tarkoitus:
-tarkoituksena oli selvittää erilaisin mittaustuloksin, sekä silmämääräisesti ko.kohteen sähköasennusten
turvallisuus ja täyttävätkö asennukset standardin sfs 6000 mukaiset vaatimukset

Tarkastuskertomus:
-urakoitsijan oma käyttöönottotarkastuspöytäkirja päivätty 14.6.2013 , pöytäkirjasta ei selviä
koskeeko tämä pöytäkirja vain päärakennusta, vai  myös varasto/autotallia
-liitettä mittaustuloksista ei ollut käytettävissä
-pöytäkirjassa kohta 11 palovaroittimet oli pöytäkirjamerkintä asennusten vaatimukaisuuden täyttymisestä
( tästä lisää kohdassa puutteet)
-pöytäkirja kohta 13 luovutusmerkintä oli täyttämättä
-pöytäkirja kohta 14 tilaajan tai hänen edustajansa kuittaus puuttui


Havainnot tarkastuksesta:
1.     Kohteen toteutuneista asennuksista ei ollut käytettävissä/ toimitettuja/ leimattuja /allekirjoitettuja/TOTEUTUNEITA/
piirustuksia/kaavioita
-käytettävissä olivat puutteelliset pohjakuvat /ryhmittelykuvat/, joista niistäkin puuttui ryhmänumerointi (oleellinen )

2.      Tekninen tila: /puutteet
-päämaadoituselektrodi cu 16 oli kiepillä rakenuksen ulkopuolella, pitäisi olla liittymisjohdon kanssa samassa ojassa
-lmetalliputkistojen potentiaalintasaus puuttui
-osa keskusmerkinnöistä puuttui//vaikka automaatti  ns.”päällä”
-osa johtimista kiinnittämättä/putkijohdot kiinnittämättä
-irallisia jakorasioita , joista lähti jännitteellisiä johtimia
-asennukset ko.tilassa eivät täytä hyvän asennustavan vaatimuksia

3.     Päärakennuksen ulkopuoli:
-sisäänkäynnin oven edessä pistorasian peitelevyn kiinnitys puutteellinen
-sisäänkäynnin terassilla kattorasiat kytketty/eli automatiikan (notta system) ”pyytäessä” niissä jännite, silti jakorasioista puuttui kannet/ johtimet päättämättä/suojaamatta tahattomalta koskettamiselta

4.     Autotalli /Varasto:
-sähköasennukset kesken
-avonaisessa kattorasiassa jännite
-ulkoseinän lähellä oleva jakorasia kytkemättä
-osa valaisimista ei toimi
-varastossa kiinnittämätön johdin
-varaston valokytkin toimii/7ei toimi

5.     ULKOPUOLI LASITETTU TERASSI: /JOHTAVA LATTIA/
-terassin asennukset kesken
-TERASSILLE YLÄKAUTTA TULEVASSA PÄÄTTÄMÄTTÖMÄSSA MMJ JOHDOSSA JÄNNITE (lämpöpumpun syöttöjohto) , NOIN 1M LATTIASTA
-TÄSTÄ ON AIHEUTUNUT TODELLIN SÄHKÖISKUNVAARA/HENGENVAARA HENKILÖILLE (vrt.kosteus/paljain jaloin/kosketusetäisyys)
-vaara poistettiin välittömästi todentamisen jälkeen
-KYTKETTÄESSÄ JOHTIMIA KESKUKSEEN TULEE AINA SELVITTÄÄ, MIKÄLI KULUTUSKOJE PUUTTUU,
MITEN ESTETÄÄN KYTKEYTYMINEN JÄNNITTEELLISEKSI KAIKISSA TILANTEISSA,TÄSSÄ TILANTEESSA OLI TAPAHTUNUT VIRHE,MIKÄ OLISI PITÄNYT TULLA ILMI OMASSA TARKASTUKSESSA.


6.     Sisätilat:
-palovaroittimet liitetty notta systems /hälytys tieto saatavilla
-palovaroittimien pitäisi yhteenliitettynä hälyttää joka tilassa
-kokeessa vain kokeenkohteena (hälytyssuihku)oleva palovaroitin toimi/ei muualla
-palovaroittimissa ei ole kohdekohtaista koestupainiketta
-PALOVAROITTIMET EIVÄT TOIMI MÄÄRÄYSTEN/ASETUSTEN MUKAISESTI/
-saunan ledvalaisimia syöttävä mmj kiinnittämättä
-sauna led valaisimien johdotukset siistimättä

7.     Yhteenveto:
-SÄHKÖASENNUSTEN SAATTAMINEN MÄÄRÄYSTEN MUKAISEEN KUNTOON PIKAISESTI


-keskeneräisten sähköasennusten saattaminen määräysten mukaiseen kuntoon
-tämän jälkeen asennusten dokumentointi vastaamaan todellista tilannetta
-näistä mittauspöytäkirjat ,liitteineen tilaajalle

-paikkansa pitävien piirustusten toimittaminen tilaajalleKaikki ulkonäköön liittyvät reklamaatiot, samoin kuin laskuihin liittyvät epäselvyydet, ovat edelleen Nordbergin ja hänen laskutuksesta vaastaavan henkilön osalta hoitamatta. Ja siis firman osaltahan Nordberg on näppärästi hoitanut asian Jamppeerin varattomuudella, henkilökohtaista vastuutahan se ei poista. Kyseessä siis mittavaa ylilaskutusta tavarasta ja lampuista, joita ei koko talosta löydy. Saimme epämääräisen sähköpostin, jossa Nordberg ilmoitti, että  emme suostu kokonaisuudessaan hänen "sovinto"tarjoukseensa, johon sisältyi mm. blogitekstin poistaminen ja pidättäytyminen kommentoimasta hänen toimintaansa sosiaalisessa mediassa, ja hän siis katsoo ettemme hyväksy hänen sovintotarjoustaan "kokonaisuudessaan". Meille on vieläkin epäselvää, missä se "sovinto" tuossa tarjouksessa oikein oli. Noin yleisen oikeustajun perusteella perusteeton ylilaskutus ei ole sallittua, eikä kuulu ns. sovinnon piiriin, sille on ihan oma nimikkeensä.

Nordberg ei edelleenkään ole pahoitellut, ei selitellyt. Sinänsä mies pitää linjansa loppuun saakka -välinpitämättömyys edellä. Pienellä paikkakunnalla toki välillä tahtomattaan sattuu näkemään ja meidän puolesta Nordbeg ja kaikki firmassa töitä tehneet ja tekevät sukulaiset ja muut tuttavat, voi edelleen mielellään vältellä meitä ja kaikkia meidän kanssa tekemisissä olevia. Itse emme ostaisi asuntoa, jonka taloyhtiön sähkötyöt on minkään häneen yhdistettävissä olevan yrityksen kautta /toimesta hoidettu. Tämä siis täysin henkilökohtainen mielipide :D

Tässä vähän loppukevennykseksi kuvia raportista (kuvat siis tarkastusraportista)
edit: ensimmäinen kirjoitus koskien sähkötöissä olleita ongelmia löytyy täältä


2 kommenttia:

  1. Laita kuvat isommalla resoluutiolla. Luvat pitäisi noilta saada pois, eikä mitään keplotteluja toisen firman kautta ! Kaikissa noissa kuvissakin aivan sairasta laiminlyöntiä. Irtonaisia rasioita, tammea käytetty pitkissä vedoissa ja täysin luokaton asennusjälki. Ja jos tämän lisäksi puuttuu mittaukset + pöytäkirjat ja täysin välinpitämätön asenne niin huhhuh. Edelleen tuolla Nordbergillä luvat kun katsoin Tukesin sivulta. Kyllä tuolta pitäisi luvat pois saada, häpeä oikeasti meille sähköalan ammattilaisille. Suosittelen, että teette sen rikosilmoituksen niin saataisiin mätää pois. Tuo kaikki on niin luokatonta (ammattilaisen silmin), ettette oikeasti voi kuin voittaa.

    VastaaPoista
  2. Soittelin toisen asialla tälle jantterille kun uuden halliosakkeen yksi loistevalaisin sammuu noin tunnin käytön jälkeen. Olivat kuulemma testanneet ja toimii eikä usko asiaa. lopuksi löi luurin korvaan. Pitääs viedä hamekangasta tollaselle.

    VastaaPoista