Sivut

keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Uima-allas

En muista olemmeko kirjoittaneet asiasta aikaisemmin, mutta jo alkuvaiheessa meillä oli suunnitelmissa tehdä uima-allas talon pihaan, allas tuli piirrettyä lupakuviinkin. Kun pihan täyttöjä viime kesänä tehtiin, kaivinkone teki maahan n. 2*5m -kokoisen kuopan, syvyys oli n. 1,5m. Lähtökohtaisesti siis ihan ok-kokoinen.

Kaiken muun raksaamisen ohella kuopan viimeistely ja allasvärkkien tilaaminen jäi pois viime kesän to do -listalta. Talvi teki sitten omia tuhojaan ja kuopan reunat hieman sortuivat ja laajensivat kuoppaa. Otin alkukesästä kaivinkoneen viimeistelemään kuopan. Samalla mitat sitten hieman kasvoivat ja kuopan mitat olivat 3,8*8 ja syvyydeksi tuli n. 1,9m. Kävi kuten raksaprojekteilla yleensä, lähti hieman käsistä :)

Syventäminen oli mukavuustekijöiden lisäksi perusteltavissa myös turvallisuustekijöillä. Allas on tehty terassin viereen siten, että terassi taso on n. 40cm vedenpinnan yläpuolella. Kun talossa on vauhdikkaat pojat 14-, 10- ja 4-v, niin vaikka kuinka uhkailisin, kiroilisin ja kieltäisin, niin pojat tulevat joka tapauksessa hyppimään altaaseen, jalat ja pää edellä. Joten altaan on paras olla siihen soveltuva! Ja täytyy myöntää, että on siihen itsekin tullut aika paljon terassilta sukellettua.

Allas oli siis suunnitelmissa on jo alussa ja ennen täyttöjä olin yhteydessä Ylistarossa toimivaan Ala-Peite Oy:ön. Ala-Peitteeltä tuli hyvä ohjeistus siitä, miten alla kannattaa perustaa, tehdä seinämät yms. Olimme jo varautuneet siihen, että muuraamme seinät leca-harkoista. Asia tuli puheeksi myös erään kaverimme kanssa, he olivat toteuttaneet altaan pelkästään maakuoppaan ja käyttivät sitä ympäri vuoden! Jäimme miettimään asiaa, kyselin hieman lisää, myös Ala-Peitteeltä ja tulimme siihen tulokseen, että tehdään kuopan seinät maasta! Kuopan reunoille tein kehikon 90*90 liimapuupalkeista, yksi kierros jonka yli pressun sai taivutettua. Taivutetun pressun päälle asensin vielä laudoituksen vahvistamaan pressun kiinnitystä.

Nopea ja kustannustehokas ratkaisu! Tämän lähemmäksi ei avantoa voi saada.

Allapressu levitettynä nurmikolle
pressun asettelua kuoppaan

hakee muotojaan

Altaan pohjana on multaa ja kolmella seinällä on multaa, yhden seinän suojasin styroksilla, koska ko. reunalla täyttö on tehty sepelillä, enkä halunnut sen hinkkaavan pressua.

En kauheasti hakenut tarjouksia vaan tilasin Ala-Peitteeltä koko paketin, joten emme osaa ottaa kantaa siihen, saisiko jostain halvemmalla. Osittain näin halusta tukea paikallista yrittäjää, mutta erityisesti siitä syystä, että heidän palvelualttiutensa teki minuun erittäin suuren vaikutuksen koko tämän projektin ajan (13kk). Vastaukset sain tarvittaessa nopeasti ja kun sanoin että haluan tehdä pelkästään maanvaraisin kuopan, niin sain hyvä ohjeistuksen siihenkin vaikka tämä eroaakin heidän normaalitoimituksesta.

Paketti sisältää siis pressun, suodattimen hiekkoineen, pumpun, tarvittavan määrän putkia ja liittimiä, sekä alkuun sopivan määrän kemikaaleja. Kemikaaleja voi tilata helposti lisää esim. heidän verkkokaupasta. Itse en ole vielä hintoja tarkemmin vertaillut, mutta kuuleman mukaan Ala-Peitteen hinnat ovat ihan kilpailukykyiset.

Suodattimeen kaadettiin 120kg kvartsihiekkaa, jonka läpi pintaventtiilin kautta imetty vesi suodatetaan ja kierrätetään takaisin altaaseen.

ihmettelyä ja ohjeiden selaamista
Pintaventtiilin asennus  on maanvaraisessa altaassa hieman haastavaa. Onneksi tuossa kohtaa oli maana pelkkää multaa. Kiinnitin vaneerin liimapuupalkkiin ja tein vaneeriin sopivan kokoisen reiän pintaventtiilin kiinnittämiseksi. Järjestelmän kokoaminen ei ollut mitenkään erityisen vaikeaa, mutta vaatihan se tällä koulutuksella hieman pohtimista. Kokonaisuutena aikaa ei kuitenkaan mennyt paria tuntia kauempaa. On hyvä huomata, että pumppu tulee ilman sähköjohtoa. Hieman oli sormi menossa suuhun perjantai-iltana, mutta onneksi naapurista löytyi konsulttiapua tähän, niin ei jäänyt altaan käyttöönotto siitä kiinni.
Olin laskeskellut, että altaa täyttäminen hanasta veisi noin vuorokauden. Ja sen se todellakin vei! Äkkiseltään Seinäjoen veden hinnoilla laskettuna altaan täyttö maksoi n. 200 euroa. Periaateessa kallista, mutta minkäs teet. Toisaalta altaan käyttöönotto tulee tehtyä puhtaalla vedellä, jolloin se ei kuormita puhdistusjärjestelmään niin paljon heti alussa. Mutta odottavan aika on pitkä!!

Mitä tällainen lysti sitten kustantaa? Jos ottaa huomioon tavarahankinnat (liimapuupalkit, pressu, suodatinjärjestelmän, kemikaalit), kaivinkoneen, veden sekä muutaman miedon asennusjuoman, niin jäädään alle kahdentuhannen euron. Varsinainen kuoppa tuli meillä täyttöjen yhteydessä, joten kaivinkoneesta ei jouduttu maksamaan erikseen. 

Seuraava vaihe on terassin rakentaminen altaan ympärille, viimeistelyä vaille valmis siis! :)

2 kommenttia:

  1. Aikaa tuosta kulunut vuosi, miten allas on pelittänyt?

    VastaaPoista
  2. muutama päivä sitten päivittelin kokemuksia altaasta:

    http://raksahomma.blogspot.fi/2015/08/uima-altaan-kayttokokemuksia-vuoden.html

    VastaaPoista