Sivut

sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Happy white wappu! Kalusteiden maalaamista kalkkimaalilla

En tiedä innostiko tämän vapun talvinen, luminen sää, vai mikä, mutta tänään tuli aloitettua pitkään suunnittelemani kalusteiden maalaaminen kalkkimaalilla.

Sisustus on meillä aika pelkistetty. Lähes jokaisella huonekalulla on oma tarinansa ja historiansa. Tavanomaisten valkoisten nahkasohvien lisäksi löytyy huonekaluja isoäitien lapsuuden kodeista, ex-anopin nykyisen miehen ex-vaimon peruja ja mm. vanhoja myymäläkalusteita. Vaikka meillä onkin jonkin verran vanhoja suomalaisia talonpoikaishuonekaluja, sekä funkishuonekaluja, tyyli on silti moderni. 

Kunnolliset puiset, hyvin tehdyt laadukkaat huonekalut sopivat hyvin myös pelkistettyyn ja nykyaikaiseen sisustukseen. Melkein näyttävät paremmilta lasin ja kiiltävän valkoisen kanssa kuin räsymattojen keskellä... älkää nyt kukaan loukkaantuko. 

Suomalaiset talonpoikaiset huonekalut ovat joko tummaksi lakattua koivua tai vihertävänsävyiseksi maalattuja, eivät siis valkoista. Tämä vihervänsävy on paksu ja erittäin vahva lakka/maali, jolla on käsitelty myös lattioita.  Meille on molempien isoäitien kautta löytänyt tiensä molemmanlaisia. No, vaikka valkoinen ei alunperin ole se oikea väri, ajattelen itse että huonekalu voi elää ajassa. Sitä voi muokata kunnioittaen. Parempi se, kuin ostaa halpatuontitavaraa ja antaa kotimaisten huonekalujen hävitä käytöstä.

Aloitin vanhasta pienestä vaatekaapista, jonka aikoinaan pelastimme kylmillään olleesta mieheni isoäidin lapsuudenkodista, sekä Pentikin vanhoista myymälakalusteista, jotka meillä on yöpöytinä. Kalkkimaalilla maalaus oli nopeaa ja helppoa. En tehnyt mitään pohjakäsittelyä kaappiin, enkä yöpöytiin. Kaappi on koivua ja yöpöydät paksua lastulevyä. Maali kuivui todella nopeasti. Ei haissut erityisesti. Aikaa meni kuivumisineen noin neljä tuntia aloittamisesta siihen, että nostin tavaroita kaappiin. 

Lähtötilanne. Tummaksi lakattu koivukaappi. Ollut vaatekaappina alunperin.

Ensimmäistä kierrosta maalia alkaa olla pinnassa.

Maalipintaa lähempää.

Ensimmäinen kierros maalia vedetty.

Yöpöydät. Alunperin Pentikin vanhoja myymäkalusteita. Meillä yöpöytinä olleet jonkin aikaa. Koko ajan olen  odottanut sitä hetkeä, että on inspiraatiota/aikaa maalata. Sävy on ollut liian kellertävän vanilija minun makuun. Vasemmalla alkuperäinen sävy, oikealla yhteen kertaan käsitelty, mikä riittikin. 

Valmis. 

Rust-Oleumin kalustekalkkimaali oli käytössä.

Valmiina paikallaan.
Taustalla näkyy sohvapöytä, joka on  seuraavana käsiteltävänä. Sen kansi ja pinta on todella kulunut käytössä ja kun on meillä ihan aktiivikäytössä, on sille pakko tehdä jotain. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti