Sivut

lauantai 18. tammikuuta 2014

Uuden talon lämpötilan säätäminen

Kun talven ensimmäiset pakkaset iskivät, tuli tarpeelliseksi säätää myös talon lämmitystä. Hartman kodin timpurit onnistuivat hyvin talon rakentamisessa, sillä esim. tiiveysluku meillä on 0,6, joka vastaa passiivitalon arvoa. Saavutuksen tasoa nostaa lisäksi se, että meillä on olohuoneesta pihalle 4 metriä leveä lasinen liukuovi. Lämmitysmuotona meillä on kaukolämpö vesikiertoisella lattialämmityksellä ja ilmanvaihdon esi(?)lämmityksellä ja lämpimän ilman talteenotolla. Talossa ei ole sisällä termostaatteja, vaan säätö tapahtuu ulkolämpötilan vaihteluiden mukaan suoraan vaihtimella. Tämä tarkoituksena on mahdollistaa lämmityksen reagoiminen jo ennen kuin kylmä iskee taloon sisälle asti.


Kaukolämmönvaihdin on varustettu kolmella erillisellä pumpulla. Yksi vastaa käyttöveden lämmittämisestä ja kiertää myös kolmessa pyyhekuivaimessa, kaksi pumppua vastaa lattialämmityksen kierrosta siten, että kosteille tiloille on oma pumppunsa ja kiertonsa, ja yleisiin tiloihin omansa. Tämä mahdollistaa helpommin kosteiden tilojen pitämisen lämpimämpänä kuin muut tilat.



Kiertoja voidaa säätää huonekohtaisesti jakotukeilta, jolloin yksittäisten huoneiden kiertoa supistamalla voidaan vaikuttaa erikseen ko. huoneen lämpötilaan. Näin olen toistaiseksi toiminut vasta autotallin ja kuraeteisen sekä kodinhoitohuoneen osalta. Autotallin kierto on samassa yleisten tilojen kanssa, kuraeteinen ja KHH ovat samassa pumpussa kosteiden tilojen kanssa.

Lämmön säätäminen vaihtimella tapahtuu siten, että ulkolämpötilan mukaan säädetään käyrä, jonka perusteellaa pumppu määrittää kiertoon syötettävän veden lämpötilan, esim. yleisiin tiloihin syötetään ulkolämpötilan ollessa nollassa 23-asteista vettä ja ulkolämpötilan ollessa -25 astetta, syötetään kiertoon 25-asteista vettä.

Kuulostaa sinällään helpolta, ja sitä se myös onkin, mutta vaatii kokeilemista ja jonkin verran erehtymistä löytää oikea käyrä, koska meidän talosta ei juurikaan haihdu lämpöä harakoille. Syksyllä huomasi selvästi sen, koska oli pidetty pyykkipäivä, sillä pesukoneen ja kuivausrummun tuottama lämpö levisi tehokkaasti läpi talon ja välillä jouduimme pitämään iltaisin ovia auki talon jäähdyttämiseksi.

Nyt näyttäisi siltä, että olemme löytäneet sopivan käyrän yleisille tiloille, sillä lattia on ollut miellyttävän tuntuinen ja talon lämpötila on muutenkin ollut ok. Ainoastaan aamuisin on ollut hieman vilpoista. Mietin ensin hetken lattialämmön tehostamista, mutta sitten hoksasin tarkistaa IV-koneen asetuksia. Kone oli asetettu puhaltamaan 18-asteista ilmaa huonetilaan. Nostin puhallettavan ilman lämpötilan 20 asteeseen ja nyt homma tuntuu kokonaisuutena hyvältä. Lisäksi takkaakin tuli poltettua ensimmäisen kerran tosissaan tähän taloon muuttamisen jälkeen.

Jonkin verran on ollut opettelemista talon säädöissä, mutta joskohan nyt oltaisiin oikeassa! Tavoitteena on pitää talon lämpötila n. 20 asteessa.



2 kommenttia:

  1. Pikku kommentti tuohon ilmanvaihdon tuloilman lämpötilan säätämiseen. Jos tuloilmaa lämmitetään sähkövastuksella ja säädät tuloilman 20 asteeseen, lämmitysvastus on päällä pakkasilla aika iloisesti (ja kuluttaa aika tavalla sähköä).

    Jos taasen tuota tuloilmaa lämmitetään kaukolämmmön avulla vesikierron kautta (joka kiertää IV-koneen kautta), lisäkustannus lämpölaskussa ei liene suurta.

    VastaaPoista
  2. Tuloilma lämmitetään nimenomaan kaukolämmön vesikierrolla, se on muistaakseni osa yleisten tilojen kiertoa. Samalla tavoin lasitetulle terassille on viety kosteiden tilojen kierto konvektoria varten, jolloin syksyllä ja keväällä voidaan tilaa lämmittää kaukolämmön avulla.

    VastaaPoista