Sivut

sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Tiililaattaseinän muurausta ja muuta pintaa - Sisustusta Vol 5


Tiililaattaseinän muurausta

Yläkerran aulaan on suunniteltu vanhan ja rouhean näköistä tiilipintaa, ns. vanha navetta -tyyli/ maalaisranskalainen tyyli, vilahtaa myös muuten uusimmassa Sol -oluen mainoksessa :D Nämä on juurikin ne tiilet, jotka tuli hankittua jo syksyllä "kun halvalla saatiin!" Samaa tiiltä on suunnitteilla myös keittiön välitilaan ja sen läheisyyteen, tosin tulee tähän seinään verrattuna olemaan aika pieni alue. 

Seinän osalta huomiona se, että tavallinen kipsilevy ei kestä, vaan tulee olla vahvempaa tavaraa. Meille kävi niin, että seinä oli jo ehditty tehdä, ennen kuin ehdimme sanomaan, että siihen tulee laatoitus, minkä johdosta levyt jouduttiin vaihtamaan. 

Koska olen aivan varma, että kukaan muu ei olisi osannut toteuttaa sitä visiota mikä minulla on lopputuloksesta, päätin tehdä homman itse -Ja siitä se sitten lähti!

Minulla ei siis ole minkäänlaista edeltävää kokemusta laatoittamisesta / muuraamisesta. Paitsi, että olen jonkun kerran nähnyt, kun sitä tehdään :)  netistä sekä blogeista löytyi myös kokemuksia ja vinkkejä. Täytyy myöntää, että siinä vaiheessa kun saneerauslaasti oli valmista, hetken aikaa vähän mietitytti, että mihinkä sitä oikein oli taas ryhtymässä...

Lähtötilanne -seinä, johon tiili on suunniteltu

Koeladontaa

Laattojen mukana olleessa ohjeessa suositeltiin koeladonnon tekemistä, purin paketista jonkin verran laattoja, jotta näin miten värit loppujen lopuksi kertautuivat. Täytyy myöntää, että varsinaista koeladontaa en tehnyt, vaan purin koko ajan vain sen verran laattoja, että sain eri väriset laatat laitettua satunnaiseen epäjärjestykseen. Aika lailla fiiliksellä mentiin.


Aika nopeasti pääsi vauhtiin.

Laastina käytin saneerauslaastia. Mikä tarkoitti sitä, että laattaa ei kauaa liikuteltu sen jälkeen, kun sen oli seinälle laittanut. Ensimmäinen haasteellinen paikka oli pistorasian kohta.


Pistorasia onnistuneesti ohitettu.

Kynän mentävä sauma laattojen joka puolella.

Laattojen välit mittasin timpurin kynällä tasaisiksi. Ladonnan päätin tehdä 1/4, mutta ei kuitenkaan liian täsmällisesti.

Etenee, etenee...

Ladontaa, kiinnityksen käytetty saneerauslaastia.

Työvälineinä taltta, vasara ja tietenkin vatupassi,
pakkohan sitäkin oli välillä käyttää.
Laattojen työstämiseen käytin talttaa ja vasaraa. Välillä oli pakko tarkastaa tiilien linjaa vatupassilla, lähinnä sen takia, että vaikka kuinka tasasi saumoja timpurin kynällä, niin laatat olivat epätasaisia ja muutenkin oli pakko välillä tarkastaa, ettei lähde vetämään vinoon. Työvälineiden osalta täytyy sanoa, että varmasti helpompi, tarkempi ja nopeampi olisi ollut jonkinlainen rälläkkä ja timanttilaikka yhdistelmä, varsinkin siinä vaiheessa kun aloin työstämään noita katon vinoja osuuksia. Toisaalta, tässähän tehdään rouheeta...

Etenee, etenee -Tässä vaiheessa oli pakko hakea korkeammat tikkaat.

Ladonta valmis!!!!!!  

Ihan huikea tunne, kun sain muurauksen, tai onko oikea termi laatoituksen, tähän pisteeseen! Ilman minkäänlaista aikaisempaa kokemusta. Ou jee! Raksalla sattumalta vierailleet muutamat oikeat ammattimiehet ovat antaneet spontaania hyvää palautetta työnjäljestä ja ulkonäöstä, joten ei voi kuin olla ylpeä :D

Mutta, sitten seuraavaan vaiheeseen, eli saumaukseen. Sen verran blogeista löytyi kommentteja, että tiesin tiililaatan saumaamisen olevan aivan helvetillistä. Tiililaatan kanssa ei voi toimia siten, että vetää saneerauslaastia laattojen yli, koska se jää pintaan kiinni. Mutta, pakkohan sitä oli kokeilla, jos ei se nyt kuitenkaan sillä tavalla jämähtäisi... kokeilu päättyi hirveään hinkkaamiseen, pesemiseen, rapsuttamiseen jne. koska yllättävää kyllä, sanaarauslaasti ja tiililaatat käyttäytyivät minunkin seinässä juuri samoin kuin muualla...

APUA!! ei näin!!!
Koska ylisaumaus ei selvästikään ollut mahdollista, oli pakko kehitellä jotain uutta. Mietiskelin erilaisia vaihtoja ja naiset ainakin tietävät sen ns.ruutan, jonka avulla kermavaahdolla voi koristella kakkuja, ajattelin että jotain sen tapaista voisi kokeilla. Raksalta löytyi muovia ja maalarinteippiä ja niistä sai ihan hyvin askarreltua näppärän välineen saumaukseen.

Sain muuten vinkin kokeilla laattojen pesuun suolahappopesua. Jos jollain on kokemusta tästä, olisi hyvä kuulla kokemuksia.


Saumaamista varten kehittelemäni ns. ruutta. 

Vaikka sain kehiteltyä paremman välineen, on saumaaminen ihan järjettömän raskasta ja hidasta, saneerauslaastia pitää puristaa ruutan läpi saumoihin aika varovasti ja sen jälkeen sormella vetää saumat tasaisiksi ja kauniiksi. Lopputulos kuitenkin palkitsee!!

Homma on vielä kesken, joten jos on hyviä vinkkejä siihen, miten hommaa saa nopeutettua, olisin erittäin kiitollinen.


Aika lailla valmista pintaa.
Muuta pintaa

Samaan aikaan on työstetty myös muita pintoja. Saunan paneelit on pakko käsitellä ennen lauteiden asennusta, joten ne kiilasi tähän väliin. Sävyksi valittiin Supisaunavahan musta Hiili. Mökillä ollaan käytetty sävynä Mustaviinimarjaa ja se on kyllä selkeästi siniharmaampi. Paneelit olisi ollut helpompi käsitellä ennen seinään laittamista, toisaalta meillä kun timpurit sahaa ja pistää samantien seinään, se ei ehkä olisi ollut käytännössä mahdollistakaan.

Hyvä, tasainen pinta vaatii kaksi käsittelykertaa. Nurkkien ja paneeleiden ohuisiin väleihin, käytettiin apuna meikkisivellintä, jotta ei jää mitään vaaleita raitoja tai laikkuja näkyviin. Vielä pitää uudestaan käsitellä saunan katto,  myös pesuhuoneen katto on ajateltu tehdä samalla värillä. Saunaan tulee valkoinen kiuas, valkoisilla koristekivillä. Noiden kuvassa näkyvien ikkunoiden osata en meinaa osata päättää; vedetäänkö ne myös sisäkarmeista samalla mustalla vai valkoisella niinkuin muutkin ikkunat ovat. Valaistus tulee lauteiden taakse tulevilla ledeillä, sekä kiukaan päälle tulevilla ledeillä. Lisäksi taidan haluta sen "valokipon", mikähän sen oikea nimi on, mutta se missä löylykippo on valaistu.

SaunaOmppu-kämppä


Yläkerran makuuhuoneista yhdestä tulee aluksi yhteinen harrastus- ja leikkitila. Sen värityksenä on valkoinen, sävynä paperi, ja vihreä, sävynä valkeakuulas. Tehosteeksi teen yhteen nurkkaan vanhoista tummista paneeleista harvaa epätasaista ladontaa siten, että valkoinen näkyy läpi.  Näihin on tarkoitus kiinnittää koukkuja, pieniä hyllyjä yms. tavaroita ja roinaa varten, toisaalta siihen saa myös piirustuksia ja askarteluita. 

Alakerrassa on vihdoin kaikki lattiat kuivaneet niin, että myös märkätilojen lattioiden laatoitus voi alkaa.  Viime viikolla kiintokalusteet saapuivat alkuperäisen aikataulun mukaisesti ja nyt on olohuone täynnä kiintokalustekasoja. Toivottavasti lattiat valmistuvat ja asennus pääsee vauhtiin ensi viikon jälkeen. 

Muuttotarkastus on tarkoitus pitää 31.5, joten homman on pakko edetä nyt vauhdilla.

6 kommenttia:

 1. Saumaamisessa tulee hienosti näkyviin se, kuinka pienet viimeistelyt vievät aivan älyttömästi aikaa verrattuna aiempiin työvaiheisiin ja siihen, miten nopeasti aiemmissa työvaiheissa tulee näkyvää valmista pintaa. Hieno lopputulos teillä.

  VastaaPoista
 2. Upea suoritus tuo seinä! Ota parin rivin iltavaudilla, kyllä se siitä vähenee.

  Meillä myös mustan ruskea sauna ja kaikkialla muualla valkoiset ikkunapuitteet, mutta saunassa tumma. Meidän saunassa valkoinen olis ollut hassu, mutta teillä se valkoinen kius. Vaikeita valintoja.

  VastaaPoista
 3. Upea tiiliseinä! Meille on tulossa samantyyppinen, mutta toivoakseni vielä askeleen rouheampi lopputulos keittiön seinään (käsinlyödyt tiilet/tiililaatat). Voi kun olisit tehnyt suorituksestasi youtube-videon ;-) tai ehkä youtubesta löytyy vastaavia suorituksia avuksi aloittelijalle? Annat kyllä rutkasti rohkeutta, jotta uskallan itse ryhtyä syksyllä samaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Video olisi tosiaan ollut hauska, täytyypä miettiä, kun pääsen jatkamaan saumaamista, josko siitä tekisi vielä. Meillekin tulossa kyllä myös keittiöön, joten siitäkin voisi pätkää ottaa. Nyt on ollut pari päivää taukoa saumaamisesta, on ollut aikataulujen takia pakko tehdä muuta ja toisaalta kroppa ja kädet on ollut niin jumissa, että on ollut pakko vähän lepuuttaa. Siihen kannattaa varautua, että kropasta kyllä löytyy uusia lihaksia, kun tätä tekee. Muuten ei kannata turhia arastella, kyllä tähän pystyy! Eikä ole myöskään mitenkään sukupuolisidonnaista :D

   Poista
 4. Minkäs merkkistä/mallista laattaa nuo teidän tiililaatat ovat?
  Kiinnostais itseäkin laittaa tuommoista "huijausseinää" aidoista vanhoista tiilistä tehdyn seinän jatkoksi.

  VastaaPoista
 5. Nämä tiililaatat hankittiin Smartialta, meillä taitaisi olla vielä muutama laatikko jäljellä :)

  VastaaPoista