Sivut

maanantai 29. lokakuuta 2012

Viroon sisustumateriaaleja hankkimaan

Monesti olen kuullut sanottavan, että rakennus- ja sisustusmateriaalit ovat Virossa huomattavasti Suomen hintoja huokeampia ja osa on väittänyt valikoiman olevan  monipuolisempi ja uskaliaampi.

Jouduin lähtemään työreissulle Tallinnaan, päivän reissu jonka menomatka kului firman tulevaa strategiaa hahmotellessa. Maissa meille oli varattu aikaa n. 4 tuntia vapaaseen pyörimiseen ennen suuntamista takaisin pohjoiseen. Lähtöä edeltävänä viikonloppuna aloitimme paneutumisen sisustukseen ja samalla heräsi ajatus siitä, että tavanomaisen viinanhaku -reissun sijaan kävisin kiertelemässä rautakaupoissa.

Onnistuin varaamaan autolle paikan toiveikkaana siitä, että pääsisin kuljettamaan suuren määrän laattoja ja tapetteja takaisin kotiin. Olin tehnyt hieman taustatyötä ja lukenut eri blogeja joiden perusteella päädyin siihen, että suunnistaisin suoraan K-Rautaan. Satamasta ulos ajettaess huomasin pienen ongelman, nimittäin en saanut iPhonea avaamaan verkkoyhteyttä Tallinnan puolella! Yleensä valitetaan siitä, että data roaming tuo ylimääräisiä ja yllättäviä kustannuksia, mutta iPhone yrityksistä huolimatta päästänyt minua avaamaan datayhteyttä saadakseni navigaattorin toimimaan. Se siitä iOmpun ylivertaisuudesta. Joten matkasta tuli hieman pidempi kuin olin suunnittellut.

Pääsin lopulta perille ja lähdin toiveikkaana kiertelemään valikoimaa. Aika nopeasti paljastui, että valikoima ei juuri tarjonnut vaihtoehtoja Suomen vastaaviin, vaan oli jopa suppeampi. Hieman pettynyt fiilis jäi tästä. Hintataso on kyllä huomattavasti halvempi kuin Suomesssa, joten jos etsityt tavarat olisivat löytyneet, niin varmasti olisi matka tuonut säästöjä kulujen jälkeenkin.

Toisaalta luulen, että K-Raudan sijasta muissa liikkeissä vierailemalla olisi löytynyt myös monipuolisempia valikoimia ja todennäköisesti myös sellaisia laattoja, mosaiikkeja ja tapetteja, jotka ovat meidän sisustussuunnitelmassa.

Tästä oppineena voimme todeta, että Virosta on todellakin mahdollisuus tehdä koviakin säästöjä materiaalihankintojen osalta, mutta etsimiseen kannattaa varata aikaa enemmän kuin neljä tuntia.. Satamaan suunnistaessa kiersin kuitenkin Selverin kautta hakemassa toiset pakolliset tuliaiset.

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Hartman kodin sisustuspaketin sisustusvärisuunnittelu


Projekti on nyt siinä pisteessä, että voimme aloitella sisustusvärisuunnittelu-vaihetta. Tämä on siis se kokonaisuus, joka kuuluu osana Hartman kodin toimituspakettiin laajoissa tilauskokonaisuuksissa ja meillä tämä on osa ns. levyvalmis -toimitusta. Levyvalmiin lisäksi otimme siis sisustuspaketin, eli kaikki pintamateriaalit (sisältäen saumausaineet, laastit jne.) tulee Hartmannilta, mutta he eivät hoida niiden asennusta tai laittamista.

Lähtökohtanahan on, että Hartman koti laskee toimituspaketin hinnan tietyillä tuotteilla, jotka eivät ole kalleimmasta päästä, mutta eivät ilmeisesti ihan halvimmastakaan. Tarjousvaiheessa vaihdatimme jo olohuoneeseen, keittiöön ja eteiseen plus-luokan laatoituksen, sillä sen saattoi melkein arvata, ettei peruspakettiin kuuluvat vaihtoehdot meitä tyydyttäisi ja jopa myyjä oli sitä mieltä.

Suunittelun osalta ollaan työstetty keittiön- ja muut kiintokalusteet jo lähes valmiiksi. Niiden osalta vähän tahmeasti alkaneen projektin lopputulos on se, että kalustevalmistaja haluaa ottaa kuvia käyttääkseen niitä esitteissä. Keittiö ja myös WC:den kiintokalusteet ovat täysin meidän suunnittelemia ja kalustetoimittajan rooli jäi lähinnä siirtää meidän valinnat suunnitelmaan. Mitään varsinaista erityistä suunnitteluinnovaatiota ei ollut käytössä. Kiintokalusteet ja keittiö on tarkoitus lyödä kiinni lähiaikoina, joten niistä juttua myöhemmin. Kalustetoimittajanahan on Mikant.

Sisustuvalmiin Hartman kodin sisustuspakettiin liittyen olimme yhteydessä siihen toiseen niistä kahdesta sisustusvärisuunnittelijasta, jota meille talomyyjän puolelta suunniteltiin ja sovimme tapaamistajan, mutta sitten tuli peruutus ja meidät siirrettiin toiselle sille suunnittelijalle.

Meillä on aika selvä kuva siitä, minkälainen talosta tulee sisältä värien ja materiaalien osalta. Myyntitilanteessa meille kerrottiin, että voimme valita sisustusmateriaalit koko Hartman raudan valikoimasta ja jos hinta on sama kuin heidän laskennallisessa "peruspaketissaan" ei tule lisäkustannuksia, mutta jos vaihdamme tilalle kalliimman tuotteen tulee lisäkustannuksia. Sinänsä kuulostaa helpolta ja houkuttelevalta, varsinkin kun Hartmannin valikoima sinänsä on ihan laaja ja mahdollisuus saada valittua sisustuspinnat hyvillä alennuksilta houkutti. Kävimme vielä hieman katselemassa liikkeessä ennen sopimuksen allekirjoittamista ja totesimme, että varmasti löydämme sieltä haluamme. Myyntipuheiden perusteella jäimme myös siihen käsitykseen, että sisustusvärisuunittelijan tehtävänä nimenomaan olisi etsiä mallistosta meille ne tuotteet, jotka sopisivat vaihdettavien tuotteiden tilalle.

Näillä odotuksillla siis lähdimme sisustusvärisuunnitelman tekoon. Ennakkotietoja meille annettiin vielä se, että suunnittelijalla olisi käytössään meidän keittiö- ja kiintokalustesuunnitelmat sekä näytepalat ovista, jotta esim. kaakeleiden valitseminen olisi helppoa.

Tapaaminen alkoi mielestämme odotuksiin nähden hieman oudosti, sillä heti alkuun suunnittelijamme alkoi tiedustella, että tuleeko meille harmaan sävyjä ja mustaa, vai käytetäänkö värejäkin ja olemmeko miettineet mihin suuntaan mahdollinen valkoinen tulisi taittumaan. Täytyy sanoa, että jos on tutustunut meidän keittiö- ja kiintokalustevalintoihin, tulisi ammattilaisen aika hyvin tietää missä mennään.

Alkuun ei kartoitettu tarkemmin ajatuksiamme muuten, vaikka suunnittelija oli kuitenkin tulostanut meidän kiintokalusteluonnokset, vaan suunnittelija alkoi esitellä vain toimituspakettiin kuuluvia vaihtoehtoja. Kerroimme kyllä selkeästi, että vaihtoehdot eivät meitä juuri kiinnostaneet ja olisimme kiinnostuneita muusta valikoimasta, mutta aina vaan toistui mantran lailla "peruspakettiin" kuuluu, tämä on "peruspaketin laatta/laminaatti/ jne."  Kun kuuntelimme selitystä tuli kuva, että meidän tulisi tehdä valinta näiden peruspakettiin sisältyvien vaihtoehtojen väliltä.

Olohuoneen ja keittiön osalta olimme jo aiemmin päättäneet, että haluamme isot valkoiset laatat mahdollisimman pienillä saumoilla. Kun tästä sanoimme, suunnittelija kävi lopulta hakemassa nähtäväksemme Pukkilan 50*50 kiiltävän valkoisen laatan. Periaatteessa ok, mutta me kyllä haluaisimme hieman isompaa. Soittelin jo rakentajan parhaalle ystävälle V.Laitille, heiltä löytyisi ilmeisesti jopa 120*120 laattoja! Näiltä osin jään odottamaan hintoja, mutta kuulostavat kyllä hyvältä. Hinnan osalta myöskään Hartman ei osannut sanoa mitään, koska tämä laatta ei kuulunut edes ns. Plus-pakettiin, joten sen osalta on tasatilanne. Täytyy sanoa, että on ihme ettei Plus-pakettiinkaan kuulu kunnollista valkoista lattialaattaa.

Poikien huoneisiin olemme aikaisemmin suunnitelleet laminaattia, jossa olisi farkkukangas-kuviota. Puhuimme tästä suunnittelijalle, mutta hän ei tunnistanut sellaista laminaattia olemassa olevaksikaan. Palaverin jälkeen kävimme vielä pyörähtämässä rautakaupan puolella, jossa löysimme kuin löysimmekin samantien tuollaisen farkku-laminaatin, neliöhinta suurin piirtein sama kuin mikä kuuluisi pakettiimme. Mutta, tosiaan suunnittelijallamme ei ollut hajuakaan tuosta laminaatista tai halua selvittää sen olemassa oloa tai mahdollisuutta ottaa "peruspakettiin" kuuluvan laminaatin tilalle.

Ajattelisi, että tällainen palvelu pitäisi toteuttaa siten, että käydään läpi asiakkaan toiveet ja sen jälkeen olisimme kierrelleet rautakaupan puolella katselemassa vaihtoehtoja miettinnyt niiden sopivuutta toisiinsa. Sen jälkeen katsottaisiin mikä kustannusvaikutus mahdollisesti olisi vaihdetuilla tuotteilla. Nyt meille pääsääntöisesti esiteltiin vain peruspakettiin kuuluvia tuotteita. Tosin melkoisen inttämisen jälkeen suunnittelija kaivoi jostain peräkomerosta esille metallilaatan, jota sitten aloimme siinä suunnittelemaan yläkerran kylppärin tehosteeksi. Jälkikäteen miettien sinänsä ihan turhaa ajanhukkaa, koska meille ei todellakaan kerrottu mitään hinnasta ja voi olla että löytyy jotain kivempaakin. Mutta, se idea kuten kaikki muutkin, täytyy tosiaan itse keksiä ja etsiä.

Lisäksi emme oikein tiedä kuinka suhtautua siihen, että tämä "prosessi" menee niin, että meille tehdään suunnittelijan toimesta kahdet luonnokset joiden jälkeen homman pitäisi olla siinä. Mielestäni se, että maksamme tästä kokonaisuudesta melkoisen summan, tarkoittaa sitä, että luonnoksia tehdään niin paljon kuin tarvitaan siihen, että talosta tulee sellainen kuin haluamme! Se kuinka monet paperit suunnittelija tekee, on kiinni ihan hänen omasta ammattitaidostaan. Tällainen samanlainen suhtatutuminen aiheutti keväällä sen, että hylkäsimme Kannus -talon talotoimittajana.

Aiemmin ollaan kehuttu Hartman kodin konseptia siitä, että kaupanteko on helppoa kun myyjältä saa muutosten hintavaikutukset välittömästi. Suunnittelupalaverissa olisimme halunneet samalla tavalla  tietää eri tuotteiden hinnat, jolloin pystyisimme myös itse hieman peilaamaan sitä, mihin voimme halutessamme panostaa ja missä voimme tarvittaessa säästää.

Useista pyynnöistä huolimatta hintavakutusta emme saaneet tietää, vaan suunnittelija kertoi että tekee muutoksista lopuksi yhteenvedon, laskee muutokset ja ilmoittaa meille könttäsumman vaikutuksista. No, tuolla heidän prosessilla hintavaikutus tulee liian myöhään, eikä tämä todellakaan tyydytä, sillä haluamme tietää eri muutosten hintavaikutukset, ne ovat kuitenkin olennainen osa tätä projektia ja toisaalta säästäisivät turhaa työtä. Katsotaan nyt miten jatketaan, mutta omat luonnokset ja suunnitelmat täytyy tehdä, se on selvä, jos sitten edes saisi suunnittelijalta niiden kustannukset ja sen jälkeen tehdään mahdolliset vaihdokset ja sitten on niiden toisten lopullisten suunnitelmakuvien aika, jos on. 

maanantai 15. lokakuuta 2012

Rungon alkuvaiheet

Torstaina tontille ilmestyivät rungon pystyttäjät. Itseasiassa he kyllä tekevät talossa monta muutakin asiaa kuin vain rungon. Kuten aiemmin totesin, otimme talon levyvalmiiksi, joten heidän toimesta talossa tulee myös väliseinät, katto, sauna jne.

No, odotukset olivat kovat: "vihdoinkin" meidänkin talolla alkaisi näkymään edistymistä! Tätä vasten koin melkoisen pettymyksen torstai-iltana, kun menin käymään tontille vain huomatakseni töiden kohonnen vain yhden laudan verran lattian yläpuolelle. Toisaalta, terassin päälle oli pinottu kasa palkkeja, jotka oli mittaan sahattuja. Lisäksi muutamia väliseinien alajuoksuja oli asennettu paikalleen. Oli sinne kuitenkin ovien paikkoja piirrelty.
torstaina ei edistymistä oikeastaan huomannut



Torstaina tulivat myös kattopuut, yhteensä 38 kappaletta. Täytyy ihmetellä niihin käytettyä insinööritaitoa, noiden puiden pitäisi pitää meidän talon ja autotallin katto muodossaan, kantaa talvinen lumikuorma ja pitää vesi ulkopuolella. Kuitenkin nippuja nostettaessa huomasi selvästi, kuinka paljon huojuvat sivusuunnassa, kuin olisivat letkusta koottuja. 


Sanonta "hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" pitää kuitenkin paikkansa. Pojat merkkasivat torstaina runkopalkkien paikat, ikkunat ja ovet sekä sahasivat nuo palkit valmiiksi perjantaita varten. Perjantaina alkoi sitten tapahtua ja illalla talon muodot alkoivat jo varovasti hahmottua.




Tiistaista asti olen nyt viettänyt illat tontilla yrittäen saada sähkön riittämään. Lattia siis valettiin viikko sitten torstaina ja viikonlopun jälkeen tiistaina lattialämmityksen putket täytettiin veden ja glukoolin sekoituksella sekä kytkettiin neljä lämmitintä, yksi jokaiselle jakotukille, lämmittämään betonia. Betonin pitäisi kovettua paremmin kun sitä lämmitetään sen ollessa kostea. Mene ja tiedä, mutta monta tuntia olen pähkäillyt sen kanssa, kuinka saisin sähkökaapista tarpeeksi virtaa kaikkien lämmittimien pyörittämiseen. Yksi laitteista osoittautui vialliseksi ja se pääsi jo paluupostina takaisin, nyt kierrätän kolmea lämppäriä neljän jakotukin väliä. Vasta eilen illalla sain laitteet kytkettyä niin, että sulakkeet eivät paukkuneet ylikuormituksen alla ja sain toisaalta vialliset jatkokelat poistettua kierrosta. Betoni pitäisi saada lämpenemään n. 20-22 asteeseen että kovettuminen olisi optimaalista, nyt olen saanut lämppärien tarkastamisesta jokailtaisen puhteen.
lämppärit teknisessä tilassa
Pojilta tuli myös toive, että suojaisin jakotukit, sillä heidän liikkuessa ympäriinsä isojen palkkien kanssa vahinkoja voi aina sattua ja jakotukin vaihtamisesta tulisi aika paljon turhaa työtä. Viikonloppuna naputtelin aika alkeelliset puukehikot ja päällystin ne vielä styroksilla, etteivät mahdollisesti paukkuvat yöpakkaset pääsisi jakotukkeja jäädyttämään.

turvakehikko
näillä säädetään jatkossa talon lämmöt







Tänään vauhdikas eteneminen jatkui ja esimerkiksi keittiön saarekkeen päätyyn tulevat pilarit olivat jo paikallaan, samoin useampi väliseinärunko on pystyssä. Myös talon L-siipi on hahmottuu jo selkeästi.
Isäntä terassilla

Muoto alkaa hahmottumaan

edessä keittiön pilarit, taustalla KHH, kuraeteinen, sauna ja PH
Iloisena yllätyksenä huomasin perjantaina mennessäni peittelemään työmaalle puukasoja, että pojat olivat omatoimisesti peitelleet kaikki puukasat ja lisäksi pitäneet markin muutenkin siistinä.
siististi peitellyt puukasat

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Oja umpeen ja tavaraa tontille


Putken eristäminen käynnissä
Seinäjoen Energia ilmestyi kuin ilmestyikin eilen aamulla eristämään kaukolämpöputkeaan! -ja perässä seurasi pikkuinen vihreä kaivinkone täyttämässä aiemmin kaivettua linjaa. Keskustelin työntekijöiden kanssa ja totesin ihmettelevään sävyyn, että jos olisivat vieneet linjan ojaa pitkin ja kiertäneet meidän autotallin takaa, olisivat he saaneet pitää linjaa auki niin kauan kuin haluavat ja toisaalta täyttämiseen ja viimeistelyyn ei olisi tarvinnut laittaa niin paljon resursseja. Lisäksi olin ymmärtänyt, että linja halutaan viedä keskeltä pihan läpi siksi, että tallin kiertäminen olisi ollut liian pitkä reitti.
Linjassa kaukolämpö, sähkö, valokuitu ja varaputki Anvialle
"söpö" pikku kaivuri
No, Energian linjassa kaikki mutkat ovat 90 asteen kulmassa, joten loppujen lopuksi nyt tehty linjaus ei ole juurikaan lyhyempi ja lisäksi siinä on yksi 90 asteen mutka enemmän... Joten perusteet sille, että linja piti väkisin vetää meidän valmistellun pihan läpi, näyttävät entistä ihmeellisemmiltä. Tällainen asiakkaan näkökulmasta omituinen ja suoraan sanottuna huono asiakaspalvelu yhdistettynä pakkoasiakkuuteen on erittäin turhauttavaa.

Ihan täysiä pisteitä Energialle ei voi myöskään antaa jälkitöistä, vietin koko päivän vahtien kaivinkonetta, jonka kuski sinällään oli pätevä ja teki hyvää jälkeä, mutta ellen olisi ollut varmistamassa työn lopputulosta, olisi aiemmin sepelillä ollut piha jäänyt hiekalle ja talven sateissa erittäin kuraiseksi.




Tämä ei ihan vastaa sitä, mitä piha oli ennen Energiaa


Onneksi vaadittu sepeli tuli



Iltapäivällä saatoin ilmoittaa rahdin kuljettajalle pihan olevan valmis ottamaan vastaan suunnitellun puutulvan.  Eilen tuli yksi lasti ja tänään loput kolme. Kaipa niillä talo ainakin osittain pystyyn nousee, tavaraa oli kyllä sen verran paljon. Runkoporukka aloittaa huomenna, hiemako jännittää!! Tästä se sitten taitaa kuitenkin lähteä!
ensimmäinen lasti

purkuhommia

viimeisimmät puut tuotu

paksuja palkkeja

tavaraa on joka puolella tonttia


Lattia muovin ja veden alla

maanantai 8. lokakuuta 2012

Seinäjoen Energia - paskaa (palvelua?)


 
Meidän tontin kauppaehtoihin kuuluu, että meidän on pakko liittyä Seinäjoen Energian ”tarjoamaan” kaukolämpöverkkoon. Meidän ei siis ole pakko käyttää kaukolämpöä, mutta meidän on siihen liityttävä ja maksettava lisäksi kuukausittainen perusmaksu. Eli siis käytännössä meidän on pakko myös käyttää sitä.

No, Seinäjoen Energia on kokonaan kaupungin omistama yhtiö, joten käytännössä kaukolämpöä voi pitää yhtenä kunnallisveron muotona. Aluetta rakennettaessa kaukolämmön edellyttämä putkisto vedettiin tontin kulmalle. Liittymissopimuksen perusteella Seinäjoen Energia kaivaa loppupätkän myös tontin sisällä rakennuksen tekniseen tilaan, tietyllä metrihinnalla.

Yritimme esittää, että meidän tontilla linja vedettäisiin tontin reunaa pitkin ojassa. No, ei mennyt läpi, tietenkään.. joten linja vedettäisiin läpi meidän tontin, keskeltä pihaa, jonka saimme täyttöjen yhteydessä hyvään malliin. Tontti oli siis kokonaan tasattu ja kaadot tehty. Nyt Seinäjoen Energian toimesta tontti on kaivettu keskeltä auki ja myllätty. Mitä luulette, tuleeko tasaista ja kaadot tehdyksi?

28.9. Seinäjoen energia kaivoi linjan läpi meidän tontin ja seuraavalla viikolla paikalle tuotiin putket ja myös hitsattiin. Ilmoitin, että meidän lattiavalu on torstaina 4.10 ja yhtiö kaivoi tontille rummun, jonka yli betoniauto pääsi kivijalan viereen valua varten. Ei toki viitsinyt tehdä hommaa valmiiksi. Tässä vaiheessa näytti lupaavalta, olin lisäksi jo aiemmin ilmoittanut yhtiölle, että tällä viikolla on tulossa Hartsun puutavaratoimitus tontille ja tontti pitäisi saada umpeen, sillä tavaraa on tulossa paljon. Siirrätin toimituksen vielä tiistaille, että jäisi hieman pelivaraa. No, tänään selvisi, että pelivara on käytetty, sillä aamulla on tulossa ensimmäinen kuorma tavaraa ja kuoppa on vielä auki! Soitin Energialle ja valitin asiasta. Saa nähdä, kuinka käy. 

On ärsyttävää, että me rakentajat olemme pakotettuja ottamaan käyttöömme kaupungin omistamaan yhtiön palvelut, mutta asiakaspalvelua meihin päin ei ole lainkaan. Lisäksi tämä ei ole mitään ilmaista hupia, vaan toki kyseinen firma muistaa meitä laskuilla.  Tällaisessa tilanteessa odottaisin, että meidän ilmoittaessa tarvittavista aikatauluista, niihin myös pyrittäisiin vastaamaan. Onneksi olin itse aiemmin oma-aloitteinen, ja sain edes jotain tietoa, naapurillemme tuli täytenä yllätyksenä tontin kaivaminen auki! Paskaa palvelua!

Vedin kaukolämmön kanssa samaan kuoppaan Anvian, sekin oma monopolinsa tällä alueella, valokuidun, sähkökaapelin, sekä lisäksi Anviaa varten ylimääräisen 50 mm putken mahdollista uutta valokuitua varten.

Tässä oli tasainen laskutila puutavaroille

Energia ei ole vaivautunut kuoppaa täyttämään ilmoitetun aikataulun puitteissa, jonka johdosta tavaroita ei voida toimittaa tontille

LISÄYS: Puhuin juuri Hartsun tavaraa toimittavan kuskin kanssa ja hän ilmoitti, että ei pysty tuomaan tavaraa tontille, koska se on Energian ansiosta yhä auki.

Nyt sitten katsotaan aiheutuuko meille Seinäjoen Energian toiminnan johdosta vahinkoa ja kuinka paljon, jos suunnitellut aikataulut siirtyvät. Laitoimme äsken vielä tekstarille Energian vastaavalle viestiä tilanteesta, mutta eipä taida tarvita vastausta odotella -paskaa palvelua ylipäänsä!

sunnuntai 7. lokakuuta 2012

putkia, styroksia, rautaa ja kuraa..

Täytöt saatiin ajoissa valmiiksi, jonka jälkeen putkimies pääsi vauhtiin. Ensimmäisenä kaivettiin hiekkaan viemärit ja vedettiin kylmävesiputket.
Viemäreiden kaivua ja alajuoksujen asentamista
Väliseinät aseteltuna rimoista

Lattiaan asennettiin putkien ja raudoituksen lisäksi betonin alle  20cm styroksia ja kantavien rakenteiden sekä takan alle Finnfoamia ja tuhdimpaa raudoitusta.
oikealla takan kohta koverrettuna

Kylmävesijohdot vedettiin hiekkaan, jonka päälle laitettiin ensimmäinen 10cm kerros styroksia, styroksien väliin koverrettiin viennit lämminvesiputkille ja lattialämmityksen päälinjoille jotka nousevat styroksien pintaan jakotukeille. Jakotukkeja tulee alakertaan 3.
Vessa, pesuhuone ja sauna..

Homme etenee kauniissa syyssäässä
Alakerran lämmintä käyttövettä kierrätetään pumpulla siten, että hanoissa pitäisi olla lämmintä vettä koko ajan tarjolla ilman tarvetta kovin pitkään juoksutukseen.


Styroksin päälle viriteltiin raudoitukset pienten muovikartioiden varaan. Muovikartiot nostivat raudoituksen sen verran korkealle, että sähkömiehen saapuessa paikalle hän veti suunniteltujen kiukaan sekä lieden ja uunin putkien lisäksi putket jokaiseen väliseinään.
Lattialämmitys

Teknisessä tilassa melkoisen ahdasta, putkea riittää!
Raudoituksen päälle pyöriteltiin vielä lattialämmitys ja sitten oltiinkin jo valmiina odottamaan kuraa. Putkimies kävi vielä valamassa arkieteisin kurasyöpön oikeaan korkoon ennen kura-auton saapumista.

Lattiavalun ajoittaminen oli hieman haasteellista, sateet ovat olleet  jokapäiväisiä ja niiden  seurauksena täällä lakeuksilla vesi nousi paikoin vanhoihin kunnon tulvakorkeuksiin! Onneksi meidän pläntti kohoaa sen verran korkealle, että pienistä tulvista ei tarvitte murehtia.

 Valupäiväksi ilmoitettiin torstai ja aloitus kello 7, tietenkin sellainen päivä, että me molemmat olimme työreissulla. Ennusteiden mukaan päivän piti olla poutainen ja sateiden alkaa vasta torstain ja perjantain välisenä yönä. Valu alkoi lupaavasti, tekijät vaikuttivat päteviltä ja homma eteni muutamien ärräpäiden lennellessä tekijöiden joutuessa väistelemään pystyssä olevia putkia ja raudoituksia.

Aamun hämäryydessä

No ei sitten vaihteeksi pitänyt ennuste paikkaansa ja n. klo 15 sain puhelun meidän vastaavalta mestarilta, joka tiedusteli sijaintiani joka tuossa vaiheessa oli jossain Sastamalan nurkilla. Sade oli alkanut niin rankkana, että valu pitäisi peitellä pikaisesti. E-J lupautui tekemään parhaansa ja aloin soitella hänelle apua. Onneksi enoni oli lähistöllä ja suuntasi tontille auttamaan lattian peittelyssä. Lisäksi E-J sai tuttumme, jotka itse  rakentavat parin tontin päähän, myös apuun, häneltä saatiin myös paikalle muutama lisäpressu, joilla peittely saatiin lähes valmiiksi


"pimeissä töissä"


kuratäydennys


valun paksuus on n. 8cm

vesijohdot, sähköputket, lattialämmitys, jakotukit, viemärit..

valu etenee

On ilo huomata, että apua saa tarvittaessa. Kiitos E-J, Matti ja Timo! Valu ei ehtinyt kärsiä suurempia vaurioita ja voimme hyvillä mielin jäädä odottamaan pystytysporukkaa.

Lattialla pressujen päällä lainehtii melkoisesti vettä!