Sivut

keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Nimet paperiin ja eteenpäin!


Tällä kirjoittelurintamalla on ollut hieman hiljaista viime aikoina, mutta se ei kyllä tarkoita, etteikö mitään olisi tapahtunut. Tontti on tullut jo ostettua ja koko sillä ollut risukkokin niitettyä. Parilta naapurilta on tullut jo kuulemista varten julkisivupiirustukset  nähtäväksi ja ne saivat välillä fiiliksen, että meidän projekti ei etene ollenkaan.

Alunperinhän oli meidänkin kunnianhimoisena ajatuksena se, että voisimme aloittaa rakentamisen heti heinäkuussa, kun kunta saa kunnallistekniikan valmiiksi. No siihen ei kyllä tulla enää ehtimään, mutta talo on kuitenkin vihdoin saatu tilattua. Oma talo on ollut meidän haaveena jo pitkään, joten kun tontti varmistui, alkoi meillä kova tohina taloon liittyvän projektin tiimoilta. Kävimme tapaamassa talotehtaiden edustajia ja piirrätimme kuvia meidän toiveiden pohjalta. Aika pian pohjan peruselementit hahmottuivatkin paikoilleen, mutta sen jälkeen alkanut hienosäätö on vei uskomattoman paljon aikaa! Minkälaiset ikkunat mihinkäkin, mihin väliseinät ja kuinka ovet aukeavat, sekä tietysti tärkeimpänä ”Millainen keittiö!?!”

Vaikka hienosäätö onkin vaatinut aikaa, tuntuu nyt että se on kannattanut, sillä suunnitelmat tuntuvat koko ajan enemmän ja enemmän kodilta.

Projektiin lähdettäessä selkeänä ajatuksena meillä oli, että tulisimme teettämään talon mahdollisimman pitkälle ja itse keskittyisimme raksan siivoamiseen ja päivätöissä käymiseen. Muiden rakentajien tarinoita kuunnellessa olimme todenneet, että halvimmaksi talo tulisi kilpailuttamalla jokainen urakka erikseen. No, matkan varrella luovuimme tästä ajatuksesta ja nyt näyttää siltä, että hankkimalla mahdollisimman paljon yhdeltä ovelta painuvat katteetkin sen verran matalalle, että tuskin pääsisimme yhtä alhaisiin kustannuksiin itse kaiken kilpailuttamalla. 

Tästä asiakkaan täysin räätälöimästä mallista, yhden oven ja pitkälle viedyn toimituksen paketista seurasi lopulta se, että potentiaalisia toimittajia on itse asiassa melko vähän ja käytännössä meidän toiveita vastaavat tarjoukset saatiin ainoastaan Hartman kodilta, Mammuttihirreltä sekä eräältä veljesten pyörittämältä  rakennusliikkeeltä. Saatujen tarjousten pohjalta valitsimme Hartman kodin neuvottelukumppaniksi, tarjouksia ja niiden sisältöjä hienosäädettiin, pääsuunnittelijamme otti osaa yhteen neuvotteluun, mutta pääsääntöisesti pidimme ohjat omissa käsissämme. Lopulta lopulliseksi kaupaksi muodostui talon ja autotallin kokonaisuus siten, että talon tehdään levyvalmiiksi ja toimitus sisältää loput tarvikkeet talon valmiiksi saattamiseen. Autotalli tehdään valmiiksi rungon ja katon osalta ja meidän osuudeksi jää väliseinät, ulkoverhous ja sisäpinnat sekä vesikatto. Sähköt otamme erillisenä urakkana, mutta esim. LVI-työt on sisällytetty urakkaan.
Hartmanin olennaisimmaksi eduksi, ainakin tässä vaiheessa, täytyy todeta toimitusten joustavuus. Sisällöt ja asennukset voidaan räätälöidä asiakkaan toivomalle tasolle ja suunnitelmat voidaan toteuttaa asiakkaan toivomalla tavalla, sillä taloa ei tehdä elementeistä vaan ns. ”pitkästä tavarasta”. Lisäksi myyjää pystyy heti antamaan muutosten hintavaikutukset eikä tarjousta tarvitsee käyttää erikseen toimittajan tehtaalla. Muutenkin Hartmanin konsepti, ainakin meidän tyyppisessä toimituksessa, mahdollistaa melko hyvän kustannusarvion, mikä luonnollisesti on asiakkaalle tärkeää, myös meille.

2 kommenttia:

 1. Onnea raksaprojektiinne! Sitä meillä on ainakin tarvittu, kun Hartman kotia lähdimme vuosi sitten Seinäjoelle rakentamaan. Hyvin samoilla perusteilla me talotoimittajamme valitsimme ja olimme myös kuulleet hyvää palautetta ystäväpiirissämme rakentaneilta.

  Tilausvahvistuksen allekirjoitusken jälkeen kaikki onkin ollut yhtä painajaista...

  Kuinka teillä on projektin edetessä pitäneet nuo yllä mainitut kustannukset? Meille on tullut ikäviä yllätyksiä asioista, jotka eivät kuulu pakettiin, vaikka asia on myyjän kanssa käyty kolmeen kertaan läpi (klassinen: onko teillä mitään paperilla?). Urakan rajat ovat riitelyn alla alkaen betonin kuulumisesta kauppaan jatkuen saunan paneelauksesta ilamastointiputkien ympärystän teippaamisen. Oma suosikkini on ettei yläkerran suihkuun kuulu lattiavalua talossa, joka on ostettu sisustuspakettia lukuunottamatta valmiina.

  Taloa on tosin rakennettu nyt 1 vuosi 1 kuukausi ja Hartmannin mukaan, koska valmistumispäivää ei ole ilmoitettu, niin projekti on ajallaan (laskutuksen eteneminen tai ohjeellinen tavarantoimitusaikataulu eivät merkitse mitään aikataulun osalta). Lisäksi meillä on mm. viime maaliskuussa irtisanottu alkoholin takia timpurit ja toukokuussa koko aliurakoitsija, kesäkuussa palkkasimme asianajajan ja meillä kävi tavarantarkastaja. Kesäkuusta nyt tähän asti on tehty korjauksia esim. suoristettu jokainen talon seinä. Nyt kun korjaukset on vihdoin tehty pyysimme neuvottelua myöhästymisen, siitä aiheutuvien vahingonkorvausten ja taloon jäävien rakennusvirheiden (kauppahintaa laskevien virheiden)johdosta (KSL:n mukaisesti), ilmoitettiin meille ettei asiassa ole mitään neuvoteltavaa: työmaa ei ole myöhässä, kun meille ei ole ilmoitettu valmistumispäivämäärää (aloitettu syyskuussa -11), meille ei ole aiheutunut ylimääräistä vahinkoa vaan perustelumme vahingoista ovat epärealistisia(?!) eikä taloon jäävistä virheistä korvata mitään. Tämä meidän juttu etenee nyt kuluttajariitalautakuntaan ja todennäköisesti myös käräjille. Voimat ovat vuoden taistelun jälkeen vähissä ja unelmat pirstaleina...Joten todella toivotan onnea teille ja kaikille Hartman kotia rakentaville! Minut saa kiinni anuliisa.79@gmail.com, kerron mielelläni lisää (blogia en jaksa kirjoittaa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävä kuulla. Kaikki Hartman kodin konseptin ongelmat tuntuvat realisoituneet teille kerralla. Meidän molempien henkilötaustoista johtuen kävimme tuota heidän sopimuskuviotaan todella tarkasti läpi ja ennen allekirjoittamista vaadimme muutoksia useisiin vakioehtojen kohtiin (ne kannattaa käydä todella tarkasti läpi ja vakioehtoja todellakin voi muuttaa, vaikka muuta väitettäisiin) ja maksuaikatauluun, sekä siirsimme mm.vastuita tavarantarkistamisesta Hartmannille, koska heidän alihankkijansa siellä rakennustyömaalla toimivat. Muitakin viilauksia tehtiin.

   Suurin haaste Hartman kodin sopimuksessa on kuitenkin se, että tulkintajärjestyksessä tilausvahvistus menee sopimuksen edelle ja tätä tilausvahvistusta asiakas ei saa ennen kuin sopimus on tehty ja toimitus on käynnistynyt. Vaikka tämän tulkintajärjestyksen pitävyyttä ei ilmeisesti ole testattukaan, niin käytännön elämän kannalta tilausvahvistus on siis kaikkein tärkein sopimuselementti. Yleensä tilausvahvistuksessa vahvistetaan toimitettavaksi se, mitä sopimuksessa on sovittu, mutta tässä konseptissa vakioehtojen mukaan mm. hinnat vahvistetaan vasta tilausvahvistuksessa, eli siis sopimuksen tekemisen jälkeen ja toimituksen käynnistyttyä.

   Meillä tilausvahvistuluonnokset eivät ole olleet täsmällisesti sen mukaisia mitä kirjallisesti on sovittu ja ovat vaatineet kommentointia ja huomauttamista. Virheet on kyllä korjattu ja muutettu sen mukaan, mitä on sovittu, mutta jos emme olisi huomauttaneet, olisi sopimuksen ja tilausvahvistuksen välille jäänyt ristiriita. Tällä hetkellä tilausvahvistus alkaa olemana sellainen, että voimme sen allekirjoittaa ja kuten blogistakin näkyy, toimitus on jo aika pitkällä. Asiakas siis tarkistaa ja kantaa vastuun hyvinkin teknisen tilausvahvistuksen tarkastamisesta ja vertaamisesta sopimukseen. Kuluttajan kannalta mielenkiintoinen toteutustapa.

   Poista