Sivut

lauantai 24. marraskuuta 2012

Vahtimestarina oloa

Homma on taas ottanut muutaman askeleen eteenpäin. Katosta on yli puolet pellitetty, tumman harmaa Ruukin classic nousi katolle, timpurien mukaan eteläinen sivu oli melko haastava voimakkaan tuulen vuoksi. Se onkin yksi asia, joka myös meidät on yllättänyt, nimittäin välillä tuntuu, että olemme tuulitunnelin päässä. Tuuli pääsee ilmeisesti keräämään melko hyvin voimia puhaltaessaan etelästä kohti pohjoista ylämäkeä. Mielenkiintoista nähdä, kuinka tuulen käyttäytyminen muuttuu talojen ja kasvuston noustessa.

Ekovillan kuorma-auto kurvasi pihaan torstaina kolmen miehen voimin. Paljon ei turhia sanoja vaihdettu, vaan toiminta alkoi samantien. Kävin parin tunnin päästä katsomassa edistymistä, hämmästyksekseni alakerran seinät oli jo puhallettu ja tohina oli siirtynyt yläkerran seiniin. Torstai oli varattu seinille, perjantaina puhallettiin villat katolle. Vein jo torstaina lämmittimen puhaltamaan, tosin silloin eivät lämmöt vielä juurikaan nousseet, mutta perjantaina tilanne olikin jo toinen. Samalla sisätilojen kosteuskin on noussut melko korkeaksi, kuivattajalle riittää jatkossa töitä. Vaikka kuvissa näkyykin nurkat täynnä villaa, ei perjantaina miesten lähdettyä ollut jäljellä kuin muutama haiven. Minulla oli se mielikuva, että yläkerran lattiakin olisi puhallettu villalla, mutta jostain syystä sitä ei ole tehty kokonaisuudessaan, ehkä villa loppui kesken ja tulevat jatkamaan ensi viikolla, ehkä :)

Erityisesti nurkkiin kerääntyi melko paljon ylimääräistä


Tekninen tila villan peitossa

Pesutilat ja sauna


Alkuviikosta vedettiin IV-putkia paikoilleen, valitettavasti näyttää siltä, että putket vievät sen verran paljon tilaa, että yläkerran sisäkattoa ei voida toteuttaa suunnitellulla tavalla. Pyysimme Hartman kodilta esityksiä vaihtoehtoisista toteutustavoista kiirellisesti, sillä katon toteutuksella on melko olennainen merkitys myös valaistuksen suunnitteluun.

ilmanvaihtoa yläjerran makuuhuoneisiin ja vaatehuoneisiin


äänenvaimentimet kiinnitetty



Samalla kertaa meiltä pyydettiin myös keskuspölynimurin rasioiden paikat. Siinä nousikin sitten hieman ongelmia, sillä meille paketin mukana myydyn kokonaisratkaisun sisällöllä ei ole mahdollista toteuttaa keskuspölynimuria siten, että imurinletku yltäisi jokaiseen nurkkaan talossa... Tästäkin pyysimme Hartman kodilta esitystä toteutustavasta.

Näiden lisäksi pääsimme taas reklamoimaankin Hartsulle. Skaalan toimittamat ikkunat eivät meidän näkemyksen mukaan ole virheettömiä, karmeissa on naarmuja ja karmien maalipinnat eivät ole tasalaatuisia. Sormia liu'utettaessa karmeilla, tuntee toisissa ikkunoissa selkeästi karheuden, toiset taas ovat sileitä ja muutenkin moitteettomia. Karmeissa on myös havaittavissa valkoisen sävyeroja, joka korostuu kun 2,5 metriä korkeat ikkunat ovat rinnakkain.Yleensä tällaisen voisi laittaa huonon tuurin piikkiin, mutta  kun myös lähelle rakentavien kaveriemme ikkunoissa on samanlaisia laatuvirheitä, niin hieman pitää ihmetellä Skaalan laadunvalvontaa.  No, katsotaan minkälaisen vastauksen saamme tähän reklamaatioon.

Melkoista vahtimestarina olemistahan tämä siis taas on ollut.

Tämä ilta on kulunut siivotessa ja poikkeuksena raksan siivoiluun nyt on siivottu vaatehuoneita, varastoja, kaappeja ja niiden päällisiä. Pakko alkaa pikkuhiljaa tyhjäämään taloa turhasta tavarasta. Takassa on palanut monta arkkikasaa ja autotalliin siirtyi jatkokuljetusta odottamaan 3 jätesäkillistä. Lisäksi on viimeistelty tapetoinnin jäljilta kiinnittämättömiä listoja, verhoja jne. Kodin laittaminen myyntikuntoon on alkanut!

Ensimmäiset säkit täynnä

Aiemmin oli puhetta farkku-laminaatista. Löysimme siis paikallisesta Prismasta poistoerän kaipaamaamme laminaattia kymmenen euron neliöhintaan.


Tarkettin farkku-laminaatti välivarastossaan






sunnuntai 18. marraskuuta 2012

siivoilua, sähkösuunnitelmia ja sisustushankintoja


Tulevien vaiheiden aikatauluja on hieman selvinnyt. Villat puhalletaan ulkoseiniin, katolle ja välipohjaan tulevana torstaina ja perjantaina, maanantaina aloitetaan IV-putkien vetäminen, ainakin välipohjaan. Lisäksi viikolla pitäisi saada ulkoseinille tulevien valojen ja pistokkeiden paikat selville, sillä sitten sitä seuraavalla viikolla on tarkoitus aloittaa ulkoverhoilun tekeminen. Tuntuu, että yht'äkkiä edistymistä tulee tapahtumaan huikealla vauhdilla.Myös peltien asentamisen tulisi alkaa tulevalla viikolla.

Ulkoverhoiluvärkkejä

Olemme viikonloppuna perehtyneet ensimmäisen kerran hieman syvemmin sähkösuunnitelmaluonnokseen. Jonkin verran olen hukassa piirroksen merkintöjen kanssa, mutta eiköhän niistä selvyyteen päästä, kun soitan suunnittelijalle. Pyysin erikseen vielä luonnoksen julkisivujen osalta. Jonkin verran pitää valoja lisätä, samoin pistorasioita. Lisäksi hieman ihmettelen, miksi rasiat on sijoitettu kasvojen korkeudelle... No, pitää siitäkin vielä kysäistä huomenissa. Sisätilojen osalta meillä on vielä aikaa pohdiskella valaistusta yms., esim. tehosteseinien korostamista ja ruokapöydän valaisemista. Keittiön pöydän osalta haasteena on se, että keittiö on auki ylös asti, joten kattoon ei mitään voi virittää, pöydän päällä menee kyllä palkkeja, joita on tarkoitus käyttää valaistuksessa.

Meillä oli maanantaina tapaaminen Hartman kodin sisustuvärisuunnittelijan kanssa. Avauduimme jo aikaisemmin blogissa suunnittelusta ylipäänsä, lisäksi annoin jonkin verran palautetta myös myyjällemme. Voi olla, että viesti on jollain keinoa mennyt perillä, sillä tällä kertaan tapaaminen oli huomattavasti hedelmällisempi. Vieläkään homma ei mene täysin siten, kuin me näkisimme tarkoituksenmukaiseksi, mutta parempaan suuntaan mentiin kuitenkin. Satu on koonnut n. 11 sivuisen dokumentin sisustusajatuksistamme, liittänyt kuvia ja malleja pohjakuviin. Näiden pohjalta suunnittelija oli tehnyt joitain luonnoskuvia eri tiloista, osasta useampiakin. Osa osui paremmin, osa huonommin, mutta makuasioistahan voi aina kiistellä, joten siihen ei kannata jäädä kiinni.

Omat käsitykset ja visiot tarkentuvat jatkuvasti, erilaiset tehosteet, pinnat ja värit alkavat tarkentua. Tarkoituksena on ollut laittaa keittiön välitilaan vanhaa punaista tiiliä, jossa on hieman värisävyjen heittoja ja saumata se harmaalla laastilla. Ollaan kauhistuksella katseltu noiden laattojen hintoja, pyyntihinnat ovat vaihdelleet 60-110 euroa/m2! Satu on viettänyt useita iltoja netissä ja  nyt löytyi Smartia-verkkokaupasta etsimäämme tiiliä varastopoistona, hinta alle 20 euroa/m2. Samalla tavaralla tehdään myös yläkertaan yksi seinä. Itse asiasssa tänään hinta näkyy kaupassa jostain syystä pompsahtaneen 39 eur/m2 -onneksi tilaus ja lasku hoidettu!! Lisäksi löysimme K-raudasta Aitokiven luonnonkivilaattaa alle puoleen hintaan. Tätäkin tarttui matkaan yläkerran WC/suihkun seinän tehosteen verran. Prisman kanta-asiakaspäiviltä ostoskärryyn tehostetapettia WC:hen. Satulla on siis vahva visio siitä, että ns. kuivia vessoja ei vedetä laatoilla kokonaan, että värityksen uusiminen olisi helpompaa ja että voidaan myös nyt tehdä rohkeampia valintoja. Laattojen lisäksi käytetään siis maalia, tapetteja ja puuta.
Kingstonin vanha punatiili -laatta

WC:n tehostetapetti



Meidän timpurit ovat pitäneet raksaa hyvässä kunnossa, tavaroita on peitelty ja meidän siivottavaksi tarkoitettu materiaali ja tavara on jätetty aina hyvin esille. Työ- ja perhe-elämä aiheuttavat sen, että jokaisena iltana ei valitettavasti ehdi paikkoja siistimään ja tällä etenemistahdilla siivottavaa ehtii kertymään. Olemme yrittäneet siistiä paikkoja viikolla parhaan kykymme mukaan ja panostaneet sitten viikonloppuihin. Aika monta jätesäkkiä on lähtenyt kaatopaikalle ja tälläkin hetkellä ojassa makaa kymmenkunta säkkiä kyytiä odottamassa. Huomiseksi odottaa taas siisti kohde tekijöitään!


parvekkeen niskat, kiilat ja lastulevyt


parvekkeen tippapellit ja huopa asennettu
näkymä purkkarilta



Pieninkin innokkaana tekemässä hommia!




ja siistiä tuli!

torstai 15. marraskuuta 2012

Parveke ja sen maisemat

Parvekkeen runko on muodostunut asteittain talon edistymisen myötä. Aikaisemmin on tiellä kääntyilemässä käyneetkin ovat voineet nähdä, että taloon tulee paljon parveketta, mutta nyt parvekkeen pohja on saatu siihen vaiheeseen, että pohjalevyjen päälle aloitettiin bitumihuovan asentaminen. Parvekkeelle tulee kaksi kerrosta huopaa vesieristeeksi, lisäksi reunoille tuleva tippapellit. Tässä vaiheessa emme ajatelleet tarpeelliseksi laittaa rännejä kiertämään terassin reunaa vaan vesi voi tippua pellien kautta maahan.




Olen mökille asentanut jonkin verran palahuopaa ja sen perusteella minulla oli jonkinlainen käsitys siitä, kuinka kauan huovan asentamisessa menisi. No olin väärässä, homma vie ainakin kaksi päivää, osittain toki hidastukset johtuvat terassin kaiteiden tukipalkeista, joiden kiertäminen sopivin paloin vie hieman ylimääräistä aikaa. Eristyksen toimittajana on MH-KATE ja heidän tekijänsä näytti tietävän mitä tekee.

Laitoin aikaisemmin muutaman kuvan toisen kerroksen maisemista, mutta nyt parvekkeen tultua siihen vaiheeseen, että sillä pystyy kävelemään, pääsin varsinaisesti perehtymään näkymiin.

tiistai 13. marraskuuta 2012

Raksaovi ja ikkunoita - kohta säältä suojassa

Timpurit ovat olleet vauhdissa ja talo on jo kokonaan levytetty. Täytyy todeta, että nyt talon muodot hahmottuvat entistä selkeämmin, lisäksi kun ikkuna- ja oviaukot ovat paikallaan, niin myös mittasuhteet hahmottuvat entisestään paremmin paikalleen.

 

Olemme jonkin aikaa etsineet itsellemme rakennusaikaista ulko-ovea. tori.fi ja huuto.net kyllä tarjosivat vaihtoehtoja, mutta niiden hinnat olivat melko kovia suhteessa käyttötarkoitukseen tai sitten olivat turhan kaukana nostaen rahdin osuuden korkeaksi kokonaishinnasta. Lopulta laitoin ostoilmoituksen Facebookin paikalliselle MOVL-sivustolle ja niin vain nappasi! Melko kärsinyt, jo kerran raksaovena toiminut ovi karmeineen matkasi kärryn perällä tontille. Hinta oli enemmän kuin kohtuullinen ja luulenpa, että saan tämän myytyä eteenpäin samaan käyttötarkoitukseen ostohinnalla.

Raksaovi


Tänään kävin raksalla vasta pimeän laskeuduttu viemässä oven ja tarkistamassa mahdollisen etenemisen. Suuri osa alakerran ikkunoista oli paikallaan!! Ja sitä ikkunapinta-alaa on paljon!



Yläkerran ikkuna nostettiin jo aiemmin ylös


Meille tuli Skaalan Beeta-ikkunat

Keittiön alaikkunat asennettuina

Piakkoin myös parvekkeen lattian pitäisi alkaa valmistua, rakenteeseen tulee bitumihuopaa pitämään vesi ulkopuolella. Rakenteen kaadot ovat jo valmiina ja näyttävät ainakin näin maallikon silmiin riittäviltä.

maanantai 5. marraskuuta 2012

Villoja tontille

Sain viime torstaina puhelun, että tontille toimitettaisiin levyvillaa 5 lavallista. Olin hieman häkeltynyt ja kysyin, että mistä villoista on kyse? Kuski totesi, ettei hän tiedä! Ajoin tontille ja siellä todellakin oli 5 lavallista villaa. Hämmentävää, kun meillä villalevyjä tulee vain sisässeiniin ja ulkoseinissä eristys on puhallusvillaa. Todella kiva tilanne näin vuosisadan sateisimman syksyn keskellä..

Kyselin hieman meidän timpureilta ja heidän mukaan villoja tarvittaisiin vasta noin 3 viikon päästä, hieno homma. Suojasimme villapaalit pressuilla ja rakennusmuovilla sekä lisäksi teippasimme ne tiukasti kiinni siten, että tuulien pitäisi jättää ne paikalleen. Kuitenkin ilmankosteus on melko korkea ja näillä sademäärillä on oikeastaan ihan sama, kuinka jotain suojaa, kastuu se kuitenkin.

Teimme viikonloppuna sähköpostilla reklamaation Hartman kodille. Tänään saimme iltapäivällä Hartsulta vastauksen, että olivat erehdyksessä tilanneet villat tontillemme. Hartsu pahoitteli virhettä ja kertoi huolehtivansa siitä, että mikäli villat olisivat asennuksen aikana kosteita, asentajien tulisi siitä ilmoittaa ja jättää kosteat villat asentamatta. Asiallinen ja hyvä suhtautuminen, johon ollaan tässä vaiheessa tyytyväisiä.
Villat suojattuina

Hartsun henkilöstö reagoi asiassa kiitettävän nopeasti, samoin kun aikaisemmin Skaalan virheellisesti toimittamien ikkunoiden osalta.

Keittiössä
Levytys alkaa tuomaan talolle muotoja
terassi ja parveke

torstai 1. marraskuuta 2012

Ikkunat ja kattotuolit

Sisustukseen liittyvien seikkailujen lisäksi myös varsinainen rakentaminen on edistynyt. Ikkunat tuotiin tontille viime viikolla Skaalan tehtailta Härmästä. Olen aiemmin katsellut ympäristöön nousevien Hartman kotien ikkunatoimituksia ja sitä silmällä pitäen varasin tontille tilaa ikkunoita varten. Skaala toimittaa ikkunat tiukasti muoviin paketoituna ja valmiiksi kuormalavoille pakattuna, joten niiden laskeminen tontille ja ylimääräinen suojaaminen olisivat sinällään melko helppoja toimia.

Lasien purkamista kätevällä trukilla

Hieman pääsi kuitenkin yllättäämään ikkunoiden määrä ja myös koko. Tätä kuvastaa mielestäni hyvin timpurien kommentti "tulikohan tähän tontille nyt kahden talon ikkunat..?" ja "Oletko edes amerikassa nähnyt tuollaisia ikkunoita?" Ikkunat kyllä mahtuivat hyvin nuppiin, mutta tontille nostettuna ne ovat kieltämättä melko vaikuttava näky.

paljon niitä loppujen lopuksi pihaan jäi
Korkeimmat ikkunat ovat 2,5 metriä korkeita
Kosteasti oli ikkunat Skaalalla pakattu


Ikkunat tuotiin tontille aikaisessa vaiheessa sen vuoksi, että yläkertaan menevät ikkunat voidaan nostaa samalla kertaa kattotuolien kanssa ylös. Säästyy timpureilta kantamisen vaiva ja tiputtamisen riski. Kattotuolit nostettiin paikalleen maanantaina. Olin valitettavasti työmatkalla, joten en saanut otettua kuvia itse prosessista ja pääsin kotiin niin myöhään, että en vaivautunut raksalle pimeyden vallitessa. Seuraavana päivänä tontille ajaessa oli suorastaan jännittävää huomata se, kuinka raksaprojekti oli kääntymässä rungosta taloksi. On erityisen palkitsevaa nähdä se kuukausien suunnittelu muuntautumassa oikeaksi taloksi.

Skaala oli mokannut ikkunoiden osalta sen verran, että keittiön toiseen kerrokseen tarkoitetut ikkunat olivat 10cm liian korkeat. Meiltä kysyttiin, että hyväksymmekö ne silti ja saatuani varmistuksen sekä arkkitehdiltä että ratkaisu on visuaalisesti toimiva ja Hartman kodilta että asiasta ei aiheudu meille ylimääräisiä kustannuksia. 


Kattotuolien valmistelua ennen nostamista


Isäntä maisemia ihailemassa


Ja hyviltähän ne näyttää!


Näkymä viereiseltä kuntoradalta
Talon mittasuhteet alkavat hahmottua, samoin muodot terasseineen ja parvekkeineen. Lisäksi nyt on mahdollista myös nauttia toisen kerroksen maisemista! Tänään aloitettiin tuulensuojalevyjen asentaminen, joten muutaman päivän päästä alkanee myös hahmottua ikkunoiden ja ovien paikat sekä niiden merkitys talon ilmeeseen.

Välipohjan palkit, ovat melko massivisia mutta niiden tulee kestää myös yläkerran valettu lattia


Sehän alkaa jo näyttämään talolta!